Hirdetés

Hirdetés

DARADICS GYULÁNÉ

Kapcsolattartó neve: 
DARADICS GYULÁNÉ

Általános leírás
Szomolya egy biztonságos, a bükkalja lábánál fekvő, jól termő, főleg gyümölcsösök, szőlő területek kialakítására alkalmas település.
A XIX. század főleg közepe körül az itt élő egyszerű emberek a határban rég ültetett, gondozott, hatalmas fákon termő, - ízében nem utánozható -, különleges, zamatos fekete cseresznye termését már május végén el kezdték szedni, minden nap végére jöttek a nagy hűtőkamionok, akik felvásárolták a leszedett gyümölcsöt és vitték tovább, hogy exportálják. A szomolyai fekete cseresznye világhírű lett. Sajnos nagyapáink kiöregedtek, a fák is tönrementek gazdátlanul, így aztán az 1980-as évek végén úgy gondoltuk, felélesztjük a hagyományt egyenlőre kicsiben, hiszen 30 fával indultunk, de nem az akkor felkapott szőlőtelepítést és terület vásárlást választottuk. Szőlő mindenütt van és nagyon finomak vetekszenek, de "szomolyai fekete cseresznye" igazi ízében, hatóanyagában, csak Szomolyán telepített gyümölcsfákon terem meg - ennek valószínű, hogy az itteni dombok, a környék éghajlata és a klíma a magyarázata.
A termelőről és a termelésről - a fejlődés folyamatában
Jelentősebb termés csak a 80-as évek végén mutatkozott, azokban az években valamennyi cseresznyét friss gyümölcsként eladtuk, illetve kiváncsiak voltunk, milyen pálinkát és likőrt lehet vajon belőle csinálni. Ilyen cseresznye pálinka akkoriban még nem volt, mert nem volt sok termő cseresznyefa.
A 90-es évek végére már elég sok termett ahhoz, hogy friss gyümölcsként is adjunk el, mert hihetetlenül finom gyümölcs, italt is tudjunk belőle főzetni magunknak és a gyümölcs nagyon kedvező hatóanyagait kihasználandó, nagyon finom lekvárt is főztünk már, amiben sem tartósítószer nincs, sem hozzáadott cukor, mert olyan mézédes a benne lévő gyümölcscukor tartalom miatt, hogy nem igényel további édesítőket.
Így mindenki örömére 100 % gyümölcstartalmú lekvárt készítettünk. Ezt nemcsak üvegben, hanem nagyon szép - fazekas által készített - égetett cserépben is kínáltuk a terméket - nagy sikere volt, hiszen ajándéknak, emléknek szívesen vitték haza a vendégek.
Azóta is büszkén kínáljuk meg a hozzánk betérőket ebből az érlelt ágyas cseresznyepálinkából, melyet már megmérettünk és 1 arany-és 1 ezüst érmes
Azóta bővítettük a saját termesztésű gyümölcsökből készült finomabbnál-finomabb lekvár kínálatunkat, köztük a szintén 100 % gyümölcstartalmú besztercei szilvalekvárt, a 70 % gy.tart.meggy lekvárt, vegyes és fekete ribizli lekvárt. Majd az egészséges élelmiszer előtérbe kerülését figyelembe véve, - tovább bővítettük a kínálatot a sokféle erdei gyümölcsből készült, köztudottan - a szervezetre nagyon sok kedvező hatással bíró - 70 % gyümölcstartalmú különleges ízvilágú lekvárok sorával. /som,bodzabogyó,kökény,csipke/, továbbá nagyon kellemes ízű - kétféle lekvárból összefőzött gyümölcslekvárokat/bodza-málna, bodza-meggy, feketeribizli-málna, feketeribizli-meggy, kökény-fekete ribizli/ Érdemes ezeket is megkóstolni.
Fontos még megemlíteni a szörpöket, melyek szintén a kínálatot bővítették és hozták vissza gyermekkorunk ízeit - melyeket nem lehet egy napon említeni és összehasonlítani a különféle cola-féleségekkel. Nyilván ízlések és pofonok, mi szerettük volna kicsiben visszahozni a természetes ízeket, valódi gyümölcsökből készült termékek széles választékát. Szörpök: Fekete ribizli, bodzabogyó, kökény, szomolyai fekete cseresznye, som, csipke, meggy szörp.
Pár éve kísérleteztünk „szabadidőnkben”, ami reménytelennek tűnt – a gyümölcsök aszalásával, ízlésesen becsomagolva, felcímkézve egyféle, vagy többféle gyümölcsöt rakva egy csomagba. Nagyon jól sikerült, a cseresznyével kezdtük, isteni finom volt, mint a „fekete gyémánt”, úgy csillogtak a kimagozott, megaszalt gyümölcsök. Hát mikor megkóstolták, erre sem tudtunk nemet mondani, annyira ízlett mindenkinek. 2 évben aszaltunk kicsit többet,de már nem maradt kapacitásunk. Aztán szilvát aszaltunk többféleképpen, még olyat is, amiből kiszúrtuk a magot, de egészben maradt, és a helyére diógerezdet, vagy mandulát tettünk és utána aszaltuk. Bomba siker volt.!!!!
De aszaltunk nagyon finom almát, körtét, rétesalmát, sárgabarackot, szilvát, - szeletelve.
Ezek az aszalt gyümölcsök semmilyen hozzáadott ízt, cukrot, vagy bármit, ami nem maga a gyümölcs – nem tartalmaztak. Saját finom, eredeti ízük, még a héjuk íze is jó volt hozzá és akár egészséges nassolásra, akár pl. főzéshez-sütéshez kiválóak.
A családon belüli helyzet vezetett oda, hogy valódi, főleg erdei gyümölcsből, vagy fekete bogyósból készítsünk gyümölcsborokat. Amiért kipróbáltuk, annak oka egyrészt, hogy volt fekete ribizli ültetvényünk, illetve az erdőből, határból tudtunk szedni erdei gyümölcsöt. Az édesapám rengeteget fogyott, feladta, márt nem érdekelte semmi és nekünk nagyon fájt így látni. A szőlőbor helyett mondtuk, hogy próbáljuk ki fekete ribizli bort, amiből 1-2 kis pohárral megiszik. Hálát adok érte, hogy olyannyira kedvező lett a hatása, hogy az étvágyán is és a nagyon levert hangulatán is javított. Azóta minden évben készítünk számára utánpótlást, és hozzá még bodzabogyóból, csipkebogyóból és meggyből is készítünk kisebb mennyiséget. A csipkét megaszaltuk, azóta csak csipketeát isznak estére és reggelre.
Mindezek minőségi, fáról szedett gyümölcsből kerülnek feldolgozásra, nagyon nagy odafigyeléssel és a várható öröm reményével, hogy a visszajelzés sokfelől jó lesz. Újításként - mivel sokan keresik a cukor hozzáadása nélkül készített termékeket, ezért az 2012-ben készítettünk - és még fogunk más gyümölcsből is, ha tudunk - NATÚR GYÜMÖLCSLEVEKET: SZOMOLYAI FEKETE CSERESZNYE, MEGGY, FEKETE RIBIZLI stb. Ezek a termékek sem cukrot, sem tartósítószert NEM tartalmaznak, a hatásuk megmarad, ezért kis mennyiségben fogyasztandó finomságok. Szerintünk nagy sikere lesz, amint az eddigi előrejelzések mutatják. Ez adja az erőt és kitartást a sok-sok munkához, szervezéshez, a folyamatok tényleges végigviteléhez és az ezekből adódó - remélem - megérdemelt elégettséghez.
Térjenek be hozzánk, ha minőségi alapanyagból - minőségi terméket szeretnének kóstolni,  MEGÉRI!!!!

Bio termelő: 
Nem
Elérhetőség
Telefonszám: 
+36/49/426272
Mobil: 
+36/30/6778449
E-mail cím: 
Email kapcsolati űrlap
Cím
Megnevezés: 
Fekete varázs termékpaletta - lakásnál, postai úton lehetséges
Megye: 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Település: 
Szomolya
Utca, házszám: 
Széchernyi ut 74/a
Irányítószám: 
3411
Egyéb információ: 
Szlogen: "nem jöttünk el hiába!" - remélem így fogják érezni
További elérhetőség
Megnevezés: 
Fekete varázs termékpaletta - lakásnál, postán, piacon: Eger, Rendezványen
Megye: 
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Település: 
Szomolya
Utca, házszám: 
Széchenyi ut 74/a
Irányítószám: 
3411
Egyéb információ: 
A megadott elérhetőségeken lehet akár kóstolót kérni, rendelni, időpontegyeztetéssel találkozni stb. Szeretetettel várok mindenkit.
Képgaléria: 
"Fekete varázs" termékpaletta
Hirdetés

Termelő értékelése

Az Ön értékelése: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.