Hirdetés

Hirdetés

Zabkeksz

Zabkeksz

… egészséges bűnözés

Az elmúlt két-három hét a zabkeksz gyártás jegyében telt. A történet ott kezdődött, hogy nemrégiben az egyik kolléganőm nagyon finom zabkekszet hozott magával. Azon nyomban rástartoltam a receptre, de kiderült, hogy a kekszet a kolléganő anyukája sütötte és nagyjából annyit tudunk róla, hogy van benne zabpehely, tojás, só és bors, aztán ennyi. No ha ennyi, gondoltam, akkor én ezt megsütöm pontos recept híján is, hiszen, mint ahogy azt kedvenc főnökömtől megtanultam: nincs lehetetlen, csak tehetetlen ember… Először is tanulmányokat folytattam az interneten, hiszen a felkészülés roppant fontos. Rengeteg édes zabpelyhes receptet találtam, de sósat nem és főként nem olyat, amiben csak zabpehely van. Ez az apróság, hogy nincs recept, nem volt akadály. Az esti futás közben kitaláltam, hogy hogyan is fogom elkészíteni a kekszet. A fenti alapanyagok mellett kevertem még bele sajtot és megsütöttem (igen komoly agymunka volt). Szerintem finom lett, anyukám szerint is, de az anyukák elfogultak – gyermekük bármit készítsen, az maga a tökély! – sajnos az otthon hagyott adagból két hét alatt kb. két szem fogyott. Azaz helyesen felmértem, hogy ez a süti a nagyközönség előtt még életképtelen lenne. Tehát folytattam a kísérletezést, kvázi minden másnap sütöttem egy adag zabkekszet, sósat, meg édeset is, tökéletes volt a reggeli kávéhoz. És egyszer csak sikerült! Olyan lett, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva: ropogós, ízletes, eteti magát!

Miért pont zabkeksz?

Először is mert finom. Számomra ez volt a döntő érv, én alapvetően nem vagyok egy „bio” gyerek, azt eszem, ami ízlik. De aztán a nagy zabkeksz-receptvadászat során számos dolgot elolvastam a zabról, meg a zabpehelyről és a dolog odáig fajult, hogy zabkását eszem reggelire, mert egészséges és finom. Tehát miért is jó a zabpehely?

-          Alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy a vércukorszintet csak lassan emeli meg, erre a szervezet egyenletesebben és kevesebb inzulint termel, ami azért jó, mert a magas inzulinszint éhség érzetet okoz. A zab feltétlenül kedvező a cukorbetegek számára, illetve a magas inzulinszinttel járó állapotokban, mint például a polycystas ovarium syndromában (PCO).

-          Csökkenti a vérben a „rossz” koleszterin szintjét (LDL-koleszterin), úgy, hogy közben nem csökken a „jó” koleszterin (HDL) szintje, amit az USA-ban tanulmányokkal is igazoltak. Így csökken a szív- érrendszeri betegségek előfordulása (persze ehhez az is kell, hogy a zabpehely evése mellett a sok telített zsírt tartalmazó ételek mellőzésére is odafigyeljünk).

-          Magas rosttartalma miatt emésztési zavarokban szenvedőknek is kedvező hatású.

-          A gabonafélék között a legalacsonyabb a szénhidrát tartalma és sok fehérjét tartalmaz, valamint számos vitamin és nyomelem is fellelhető benne, még pl. a vas is, aminek a hiánya a vérszegénység leggyakoribb oka.

-          Sőt: a zabból előállított tinktúra nyugtató-altató hatású lehet!

-          Nincs benne sok kalória.

Összefoglalva a magam részéről arra jutottam, hogy a zabpehely jó dolog. Főként mert finom, változatos és még egészséges is.

Sós zabkeksz

50 g zabpehely, 30 g zabliszt, 1 ek. forró víz, 1 ek. joghurt, 2 tojás, só, bors (ízlés szerint mehet bele őrölt kömény vagy más illatos fűszer), 50 g reszelt sajt (lehet füstölt is), ½ ek. olaj

A hozzávalókat szépen összekevertem, egy folyós masszát kaptam, amiből kis adagokat porcióztam egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A halmokat vékonyra elkentem a kanál hátával és közepesen meleg sütőben (kb. 180°C) 12-15 perc alatt megpirítottam őket. A sötétebbek finomabbak szerintem, de ez nyilván ízlés dolga.

Édes zabkeksz – ropogós

40 g zabpehely, 60 g zabliszt, 35-40 g xilit vagy hagyományos cukor (ez édesítőszerrel sajnos nem jó, kipróbáltam), 1-2 ek. joghurt, 2 tojás, ízlés szerint aszalt gyümölcsök kb. 20-30 g összesen, fűszerek: a mindenben nagyszerű fahéj plusz-minusz kardamom, vagy (és ez ha lehet még finomabb!) kakaó, kevés gyömbér és egy mandarin reszelt héja, ½ ek olaj.

Elkészítése ugyanúgy történik, mint a sós változat. A fűszereket, kakaót még szárazon keverjük el a liszttel, hogy ne csomósodjon és egyenletes fűszerezésű masszát kapjunk.

Édes zabkeksz – ízesebb

Elkészítése a fentiek szerint történik. Ez a recept annyiban különbözik az előző édes kekszhez képest, hogy nem kerül bele zabliszt. Ízesebb, de nem ropog úgy, mint a zablisztes változat.

50 g zabpehely, 1 tojás, 1 ek. forró víz, 20 g xilit, ½ ek olaj, fűszerek hasonlóan a ropogós változathoz, aszalt gyümölcsök és mandulaforgács ízlés szerint.

Vidám perceket kívánok a sütéshez!

Forrás: http://videkielet.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.