Hirdetés

Hirdetés

Tojás kódok

Fontos, hogy amikor tojást vásárolunk ne a dobozon látható képekből induljuk ki (parasztház, farm, zöld mező, stb), hanem gyorsan pillantsunk rá a tojás kódjának első számjegyére, ami az alábbiakat jelentheti:

A tojásokon látható kód első számjegye a tartásmód, ami lehet 0,1,2,3, ahol a 0-az ökológiai tartásból származó, szabadtartású és ellenőrzött táplálékkal etetett állatok tojásait jelenti, az 1-es a tanyasi szabadtartású, ahol az állatok nagyobb mozgástérrel rendelkeznek, a 2-es ahol az állatok egy nagyobb csarnokban élnek, bár sűrűn vannak, mégis tudnak valamennyit mozogni, a 3-as a ketreces tartású, ahol az a tyúkok kis ketrecekben, a mozgás lehetőségétől teljesen megfosztva élnek.

tojáskód második része jelöli az országot, ahonnan a tojás származik. (Ez esetben “HU”, azaz Magyarország) A piacon 99%-ban Magyarországról származó tojást találtunk, de a hipermarketekben sok lengyel (PL), litván (LV), német (DE) tojással találkoztunk.

tojáskód harmadik eleme a megye-, városkód . Magyarország esetében ezek az alábbiak:

01. Baranya
02. Bács-Kiskun
03. Békés
04. Borsod-Abaúj-Zemplén
05. Csongrád
06. Fejér
07. Győr-Moson-Sopron
08. Hajdú-Bihar
09. Heves
10. Komárom-Esztergom
11. Nógrád
12. Pest
13. Somogy
14. Szabolcs-Szatmár-Bereg
15. Jász-Nagykun-Szolnok
16. Tolna
17. Vas
18. Veszprém
19. Zala
20. Budapest

tojáskód negyedik része az állategészségügyi kerület száma. Ez jelöli, hogy melyik ellenőrző hatóság felelős a termék egészségügyi ellenőrzéséért. Esetünkben a 2-es szám valóban a Bács-Kiskun megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatalra mutat, és feltételezhetően az állattartó telep kódjából derül ki, hogy annak kecskeméti, bajai, kalocsai, kiskőrösi, kiskunfélegyházai vagy kiskunhalasi irodájához tartozik. Ugyanakkor az állattartó telep azonosítása átlagos netes felhasználóként nem megy könnyen, ezért feltételezhetően érdemes a pontos adatokért a fenti hivatalt felkeresni. Az illetékes hivatalok listáját az alábbi dokumentum tartalmazza: alleu_elelmiszerell_hivatalok

Az tojáskód ötödik része a tojó jelölése, ez esetben “T”, azaz tojó tyúk.

kód hatodik része az állattartó telep kétjegyű sorszáma.

kód hetedik részén a perjel után azistálló száma található.

A tojás tömegére vonatkozó adatok:
- kicsi „S” – 53 gr small
- közepes „M” – 53-63 gr medium
- nagy „L” – 63-73 gr large
- nagyon nagy „XL” 73- gr extra large

Az eltarthatósági időt a dobozon jelzett időpontból olvasható ki. Véleményünk szerint sokkal megnyugtatóbb lenne, ha ez is a tojásra kerülne.

A tojás forgalmazási jelölése A, B vagy C, ahol:
- A: Friss tojás.
- B: Ipari feldolgozásra alkalmas, nem lehet közte törött tojás.
- C: Már nem létező kategória.

A tojás sárgájának a színére is létezik besorolási rendszer. A Hoffmann LaRoche cég 15 árnyalatú színskálán sorolja be a tojások sárgájának színét, és gyárt az egyes színek eléréséhez szükséges adalékanyagokat.

Forrás: http://www.basedonpig.com

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.