Hirdetés

Hirdetés

Méz, méz, méz

„Ez a döngicsélés jelent valamit. Olyan nincs, hogy csak döngicsélés van meg zümmögés, és az nem jelent semmit. Ha döngicsélés van meg zümmögés, akkor ez azt jelenti, hogy valaki vagy valami döngicsél, illetve zümmög, és amennyire az én műveltségem futja, az egyetlen elképzelhető ok, ami valakit döngicsélésre, illetve zümmögésre indíthat, abban a tényben leli magyarázatát, hogy az illető egy méhecske. (…) Ami pedig azt illeti, ha valaki már méh, ezt a minőségét arra szokta felhasználni, hogy mézet készítsen. (…) A mézkészítésnek pedig egyetlen értelmes okát és célját abban látom, hogy én a mézet megegyem.”  (A.A. Milne – Micimackó)

Azt hiszem, Milne Micimackójának roppant bájos érvelésével nem lehet versenyezni abban, hogy miért is együnk mézet. Egyszerűen csak azért, mert édes és mert finom. A vajas-mézes kenyér langymeleg tavaszi estéken az egyik kedvencem, de ki tudja, idén mikor jön a jó idő?! Ebben a zord, kitartó télben akad még egy ok, amiért érdemes levenni a kamra polcáról a mézet: rendkívül egészséges és gyógyító. Ezen kívül sok más jó tulajdonsága is van, melyet Nyárondi Sándor méhész segítségével egy csokorba gyűjtöttünk. Remélem, sokakat meggyőznek majd a sorok.

„A méz a természet legcsodálatosabb ajándéka”

A mézet sokan gyógyszernek tekintik. Bár sok gyógyhatása ismert és a népi gyógyászatban is fontos „orvosság”, nem nevezhetjük gyógyszernek. Emellett azonban elmondható, hogy a méz olyan gyógyhatású tápanyag, mely tartósan fogyasztva a szervezetre jótékony hatást gyakorol.
A méz legfontosabb alkotóeleme a gyümölcscukor, mely csaknem kétszer olyan édes, mint a háztartásokban közismert nád- vagy répacukor. Ezen kívül több, mint százféle íz- és illatos zamatanyag található benne, ezért is olyan különlegesen ízletes. A mézben sokféle enzim is megtalálható, mely segíti az emésztést. Egyes mézfajták – pl. hárs-, fenyő-, gesztenyeméz- a szervezet számára fontos ásványi anyagokban, nyomelemekben gazdagok.
Meghűléses betegségek esetén, vagy köhögés csillapítására gyakran halljuk, hogy fogyasszunk egy-két kanál mézet, igyunk mézes teát. Nem véletlenül. A méz viszonylag magas hidrogénperoxid tartalmának köszönhetően fertőtlenítő hatású, valamint propolisz tartalma miatt gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató hatású.

Mézfajták
Számos mézfajta ismert, ezek közül néhány ismertebb: akácméz, virágméz, lépesméz, valamint kevésbé ismert, mint például a hársméz, selyemfű méz, virágporos méz, gesztenyeméz, repceméz vagy a mézharmat. Az egyes mézfajtáknak eltérő jótékony hatása van. A kedvenc mézem az akácméz. Kellemes, lágy íze van, sokáig folyékony marad, nem kristályosodik könnyen. Jó fertőtlenítő, köhögéscsillapító és méregtelenítő hatású. A hársfateát sokan ismerik, jótékony hatásai miatt kedvelt gyógytea. A hársmézet és hatásaival talán kevesebben vannak tisztában. Érdemes kipróbálni, pikánsabb íze van, mint az akácnak, színe pedig sárgásbarna árnyalatú. Kiválóan alkalmas köhögés csillapítására, hörghurutra, valamint alvászavarokra nyugtató hatása miatt. Enyhíti a lázas tüneteket, így megfázásos időszakban, influenza-járvány idején érdemes kanalazni belőle. A gyönyörű napsárga repcetáblák nyár elején nem csak a tekintetet vonzzák, hanem a méheket is. A repceméz rendkívül különleges. Könnyen sűrűsödik, ezért míg folyékonyan sárga színű, megszilárdulva kifehéredik. Mivel kevéssé savas fajta, gyomorsav túltengés esetén is fogyasztható. Magas vastartalma miatt fogyasztása ajánlott vérszegényeknek. Igazi hungarikumnak számít a selyemfű méz, mely a Duna menti erdőkből és a Tolnai-dombságról származik. Világos színű, erőteljes, fűszeres ízvilágú – emlékeztet a vaníliára, illatos mézfajta. Virágpor érzékenyek ezt a mézet fogyaszthatják, gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatása mellett a vérnyomás szabályozásában is segít.

Tudtad? A hárs-, repce-, virágméz hamar bekristályosodik. Ez nem a hozzáadott „gyári” cukor miatt van, hanem azért, mert szőlőcukor tartalma magasabb, mint az egyéb mézfajtáknak.

Tudtad? A méz koncentrált cukoroldat. Fogyasztása rendszeresen, de szigorúan mértékkel javasolt. Különösen nem ajánlott éhgyomorra nagy mennyiségben fogyasztani. Gyermekeknek mértékkel adjuk.

Tipp! Igazi vitaminbombát készíthetünk gyorsan, nem kell hozzá más, csak fehér vagy piros húsú grapefruit és néhány kanál méz. A grapefruit rendkívül sok C-vitamint tartalmaz, de kesernyés íze miatt nem olyan népszerű, mint a narancs. Ezen segíthetünk, ha a megpucolt, burkából kifordított gerezdeket egy tálba tesszük és jó alaposan meglocsoljuk pl. akácmézzel. Azonnal fogyasztható!

Köszönetnyilvánítás: A cikk megírásában segített Nyárondi Sándor keszthelyi méhész, aki a mézről, mézfajtákról értékes információkkal, adatokkal látott el minket. Köszönjük!

Aki még több mézre vágyik, annak ajánljuk partnerünk, a Helyi Termék Magazin Méhészet a Nyakason című cikkét.

Forrás: http://videkielet.hu/blog/eleskamra/mez-mez-mez

CsatolmányMéret
mez5.jpg215.58 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.