Hirdetés

Hirdetés

Magyarország nyertese kíván lenni az új Közös Agrárpolitikának

Nem mindegy, hogy a 2011-ben 280 milliárd forintnyi közvetlen támogatáshoz a jövőben milyen feltételrendszer szerint jut hozzá a magyar mezőgazdaság- mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Mezőgazdasági Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének találkozóján, Hajdúszoboszlón.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte: Magyarország a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak tagállami elosztásakor a közvetlen támogatásokból nagyjából ugyanakkora forrásra számíthat mint jelenleg. A mostani egységes területalapú kifizetéseket (SAPS) egy új támogatási forma váltja fel, melynek kialakításakor a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdálkodók szempontjából a lehető legegyszerűbb legyen az új rendszer.

Kiemelten fontos számunkra, hogy az új KAP megkülönböztetetten kezelje a fiatal gazdákat és a kistermelőket, - mondta Czerván György. Az államtitkár Brüsszelben is javasolta, hogy a fiatal gazdálkodóknak szóló 25 hektáros felső támogatási határt emelni kell, hogy valóban életképes gazdaságok jöhessenek létre.

Az állattenyésztés és a munkaigényes növényi kultúrák támogatásához a termeléshez kötött forrásokat Magyarország maximális mértékben ki szeretné használni.

Az államtitkár megerősítette: az Európai Unió továbbra is stratégiai célnak tekinti a közösség élelmiszerbiztonságának javítását, a környezeti érdekeket szem előtt tartó életképes élelmiszertermelést, valamint a vidéki közösségek és munkahelyek megőrzését.

A tavalyi év a mezőgazdaság kiemelkedő időszaka volt. A magyar gazdaság húzóágazata volt az agrárium, melynek teljes kibocsátása 26%-kal nőtt az előző évihez képest. Az agrobiznisz 10-12% között teljesít. Kiemelkedő teljesítményt ért el mind az állattenyésztési mind a növénytermesztési ágazat. A bruttó hozzáadott érték 48 %-kal, a mezőgazdaságból származó nettó vállalkozói jövedelem 75%-kal volt magasabb, mint 2010-ben.

A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar tavaly  produkálta a legkedvezőbb export többletet, amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, mondta Czerván György.

VM Sajtóiroda
sajto@vm.gov.hu
(06-1) 795-2137

Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.