Sok a félretájékoztatás az élelmiszerekre nézve, hogy mi milyen hatással van az emberi egészségre, mi hasznos és mi káros. Az egészséges ételek kiválasztása így igen nehézzé válhat. Ebből kiindulva összegyűjtöttünk 9 olyan konkrét élelmiszert, amelyek fogyasztását kerülni érdemes, mert szinte gyakorlatilag semmi tápértékük nincs, egészségügyi előnyöket nem hordoznak, sőt mi több, fogyasztásuk egészségromboló és kockázatos. Íme itt az a 9 étel, amelyek fogyasztása nem ajánlatos abban az esetben, ha valaki hosszú távú egészségmegőrzésben gondolkodik.
1) Fehér kenyér, finomított liszt. Definíció szerint, a fehér kenyér és a finomított liszt általában mérgezőek a test számára. Minden vitamin, ásványi anyag-, rost-, és más fontos tápanyagoktól megfosztott állapotukban a test számára értéktelennek minősülnek. Emiatt a szervezet nem tudja, hogyan kell helyesen megemészteni és asszimilálni ezeket az úgynevezett élelmiszereket, ami egészségügyi problémákhoz vezethet. A finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák. Ez két mérgező vegyi anyag pajzsmirigy és más szervi károsodásokat okozhat.
2) Hagyományos fagyasztott ételek. A legtöbb hagyományosan elkészült fagyasztott étel tele van tartósítószerekkel, feldolgozott sóval, hidrogénezett olajokkal és egyéb mesterséges összetevőkkel. Nem is beszélve arról, hogy legtöbbjük már erősen előfőzött, így tápanyagtartalmuk egyébként is minimálisra csökken. Az pedig, hogy otthon a mikrohullámú sütőben újra felmelegítjük az ételt, annak még a maradék tápértékét is megöli. 10 sokkoló ok arra, hogy elhajitsuk mikrosütőnket
3) Fehér rizs. Úgy mint a fehér kenyérből, a fehér rizsből is eltávolították már a legtöbb tápanyagot. A barna rizs azért barna, mert a hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti úgynevezett „ezüsthártyát” (korpa és csíra), emiatt nagyobb a tápértéke. A fehér rizsből a korpa és a csíra, e két természetes komponens hiányzik. Még az úgynevezett “dúsított” fehér rizs is hiányos tápanyagokban, a test még mindig másképp dolgozza fel, mint a barna rizst, amely lassabban szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet sem.
4) A mikrózható pattogatott kukorica. Egyaránt kedvelt rendszeres mozibajárók és nassolók körében, azonban egyike a legkevésbé egészséges élelmiszereknek. Gyakorlatilag a kukoricamagon kívül minden összetevője: a feldolgozott só és tartósítószerek, ízfokozók, egészségtelenek és betegségeket generálnak. Ezen felül, a mikrohullámozható popcorn egy diacetil nevű kémiai anyagot is tartalmazhat, amely ténylegesen pusztítja a tüdőt. Ha szereted a pattogatott kukoricát, próbálj bio kukoricát venni amit egy edényben magad is kipattogtathatsz kókuszolajban, vagy fűvel táplált állat tejéből készült vajban. Hintsd meg rózsaszínű himalája sóval.
5) Pácolt húskészítmények, nitrátok, nitritek. Felvágottak, kolbászok, virslik, bacon szalonna és sok más boltban fellelhető feldolgozott hús tele van nátrium-nitrittel és más vegyi tartósítószerrel, amelyek összefüggésbe hozhatók a szívbetegségek és a rák kialakulásával. Ha húst szeretnél enni, maradj a kezeletlen, nitrit és nitrát-mentes fajtáknál és lehetőleg azokat válaszd, amelyek házi, fűvel és nem hormonokkal táplált állatokból származnak.
6) A legtöbb hagyományos fehérje-, és energia- szeletek. Mellesleg gyakran úgy forgalmazzák őket, hogy úgy tűnhet ezek a kis “csokik” rettenetesen egészségesek. De gyakrabban, mint nem, az étkezést helyettesítő szeletek feldolgozott szójafehérjét, finomított cukrot, hidrogénezett zsírt, és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához. Nem minden fehérje-és energia-szelet rossz, persze el kell olvasnunk a címkét a hátoldalon és értelmeznünk kell, hogy mit vásárolunk.
7) Margarin. Rejtetten mindenféle feldolgozott ételben benne van. A margarin, egy hidrogénezett transz-zsír-olaj minden áron kerülendő. A közhiedelemmel ellentétben, a vaj és telített zsírok általában nem egészségtelenek, különösen, ha azok kukorica és szója takarmány helyett füvön legeltett állatoktól származnak. Azonban ha az állati eredetű zsírok nem a kedvenceid, a legjobb alternatíva az extra szűz kókuszolaj vagy olívaolaj használata lenne. Felejtse el a margarint! 10 egészséges érv a vajfogyasztás mellett
8) Szójatej és a szója alapú hús helyettesítők. A modern idők egyik legnagyobb egészségügyi csalása a szója őrület. Ne dőljünk be ennek a hóbortnak. A legtöbb szója adalékanyagot egy hexán nevű mérgező vegyület felhasználásával dolgozzák fel, amely szoros kapcsolatban áll születési rendellenességek, szaporodási problémák és a rák kialakulásával. A meg nem erjesztett szója ösztrogéntartalma igen magas, amely felboríthatja a test természetes hormon egyensúlyát.
9) Semmi diétásat. A sok úgynevezett “diétás” termék a piacon mesterséges édesítőszereket, aszpartámot, szukralózt, szacharózt stb. tartalmaz. Ezeket az édesítőszereket neurológiai károsodás, emésztőrendszeri problémák és endokrin zavarok megjelenésével hozták összefüggésbe. Sok diétás termék hozzáadott vegyi ízesítőanyagokat is tartalmazhat, amelyek a zsír és más természetes összetevők eltávolítása miatt kerültek beléjük, hogy mesterségesen csökkentsék kalóriatartalmukat. Ehelyett maradj az egészértékű élelmiszereknél, amelyek előállítása olyan közel van a természethez, amennyire csak lehetséges, beleértve a magas zsírtartalmú ételeket is. Tested meglepően jól fog reagálni rájuk. Édesítőszer, egy új fajta betegségokozó
Forrás:http://naturahirek.hu/
Forrásanyag:
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Hozzászólások
Nem kellene ilyen egetverő
Nem kellene ilyen egetverő butaságokat terjesztő cikkel rontani a jó célt szolgáló kezdeményezés hitelességét.
"A finomított fehér lisztet klórral fehérítik és bromiddal brómozzák." Finomított fehér liszt nincs, csak a gasztrokibiceknél és az ugyan arra a forrásra visszavezethető egymástól idézgető weben okoskodóknál! Finomliszt van. Aki ezt írta esetleg fordította, az még nem látott malmot belülről.
"Ha húst szeretnél enni, maradj a kezeletlen, nitrit és nitrát-mentes
fajtáknál és lehetőleg azokat válaszd, amelyek házi, fűvel és nem
hormonokkal táplált állatokból származnak." Első rész még rendben lenne, de a fűvel táplált megfogalmazás megmosolyogtat. A nagyon kevés legeltetetéssel is táplált állat is kap más takarmányt. Sajnos nagyon kevés az olyan állattartó, aki maga állítja elő a takarmányt. Ezért a háznál nevelt állat sem garancia az egészséges húsra. A hormon nem a legeltetés alternatívája, akár a legeltetett állatnak is adhatják a gyorsabb súlygyarapodás érdekében.
"A közhiedelemmel ellentétben, a vaj és telített zsírok általában nem
egészségtelenek, különösen, ha azok kukorica és szója takarmány helyett
füvön legeltett állatoktól származnak." Mondat eleje rendben. A csak legeltetéssel táplált tehén nem tejel megfelelően. Tejelő tehénnek mindig kell takarmányt adni. Ha a takarmány vásárolt, multitól származik, akkor biztosan magas szójatartalmú. Kizárólag csak a termelő-állattartó maga által előállított takarmány esetén lehet biztos benne, hogy egészséges takarmánnyal eteti az állatot. A közhiedelmet a 70-es évek elejétől pontosan ilyen /egy mondatban megmondom a tutit, hogy mi az egészséges és mi nem/ okos tanácsadók árasztották el az egészséges margarin téveszméjével.
A mikrohullámos link szintén tele van hamis állításokkal és valótlan tények közlésével: 10 sokkoló ok arra, hogy elhajitsuk mikrosütőnket
Azért van igazsága az
Azért van igazsága az írónak
Snemes-sel egyet értek a hozzá nem értő megfogalmazással, de
a sok sületlenség mellett van értelmes mondanivalója is a cikknek. Nitrátok és
nitritek hatásait nem elemezném, hisz nem szakterületem. Használatuk viszont általános
a kis gazdaságokban és a háztájiban is.
Rengetegen pácolnak húsvéti sonkát kistermelőként nitrites
pácsóban, családi gazdaságként. Sajnos nem tudják mi az, de a szomszéd is ezt
használja és pirosabb a füstölt árú (még a szalonna is J piros) , meg jobban is
szeretik a népek. Mikor elkezdtem gazdálkodni, igyekeztem a régiektől
megtanulni a mesterség csínját. Eljártam egy böllér barátomnak segíteni házi
vágásokra, ingyen. Gondoltam mindenhol ragad rám valami. Hamar abbahagytam,
legutolsó csepp volt a pohárban a 72 éves özvegy nénitől megkérdeztem, mit
etet. A válasz az volt 80% darát 20% koncentrátummal. Próbáltam neki
elmagyarázni, hogy olvassa el a zsákon mit tartalmaz a koncentrátum, de Ő azt
mondta ezt ajánlotta a tápos és nőnek tőle szépen. A jóhiszemű vevők pedig
sorban állnak a húskészítményért, mégis csak igazi falusi. Másik „tenyésztő”
állítja GMO mentes takarmányt etet. Ő nem etet GMO szóját csak koncentrátumot
(SANO). Elmondtam neki, hogy az a koncentrátum a zsákon szereplő nehezen
olvasható tájékoztató szerint is 48% GMO
szóját tartalmaz. Tehát nem csak a hormonkezelt állatok fogyasztása káros, bár
én ilyen állatot még nem láttam. Káros ma már a legtöbb feketén működő
kisgazdaság terméke is sajnos, tisztelet a kivételnek. Aki tudatosan akar
vásárolni annak ma már nagyon felkészültnek és képzetnek kell lennie, hogy
bizonyosan meg tudja különböztetni az egészséges élelmiszert a másiktól.
Viszont ennyi tudás birtokában már elő is tudja magának állítani. Ezért én is
arra bíztatok mindenki, aki teheti, van hozzá hely a kertben az tartson
állatot. Két sertéssel és 10 tyúkkal szinte semmi munka nincs (amennyi van az
pont hozzájárul az egészséges életmódhoz testmozgás formájában). Rengeteg fórum
foglalkozik ezen állatok tartásával, illetve szívesen segítek bárkinek
tanáccsal, személyesen vagy bármely elérhetőségemen.
Illetve figyelmetekbe ajánlom a következő cikket, főként a
hozzászólásokat érdemes elolvasni.
http://amindenit.blog.hu/2013/02/28/egy_hentes_levele_916
Tisztelettel: Molics Lajos