Hirdetés

Hirdetés

Határérték feletti rovarölőszer hatóanyagot talált a TVE egy bébiételben

A TVE labortesztjében a 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot. A TVE ezúton is köszöni, hogy sokan pénzadományokkal segítették a tesztet! (A termelőtől.hu csapata is támogatta a kezdeményezést)

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszerek  fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Emellett egy másik anyagot, cisz-1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl (0,012mg/kg), ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált, Magyarországon forgalomba kerülő termékek közül 2 babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

 

A cikk a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán folytatódik >

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.