Hirdetés

Hirdetés

Gyümölcs- zöldséglevek és turmix italok 1.

 

Bármilyen lédús gyümölcsből, zöldségféléből, vagy gyógynövényekből elkészíthetők.

Általában a zöldségekből, gyümölcsökből vagy gyógynövényekből frissen préselt leveket, fele-fele arányban hígítsuk fel őket, és naponta 2-3-szor 2 dl-nyit kortyolgassunk el belőlük étkezés előtt vagy között. Töményen soha semmilyen levet (még a boltokban kapható dobozosat sem) nem ajánlott inni, mert puffadást, hasmenést és rendszeres fogyasztás mellett gyomornyálkahártya-gyulladást idézhetnek elő. A gyógynövényekből (orvossal megbeszélve), készítsünk présleveket erre a célra fejlesztett présgépekkel, vagy teát, és fogyasszuk őket kúraszerűen: 4-6 hétig 1 liternyit naponta.

Fontosabb tudnivalók

  • Kétféle módon állíthatjuk elő a gyümölcsleveket: a hidraulikus préselés és a centrifugálás. A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a préseléssel nyert lé értékesebb. A piacon kapható gyümölcscentrifugák hátránya, hogy a túlzottan nagy fordulatszám miatt az enzimek és vitaminok nagy része tönkremegy a folyamat során - ellentétben a préseléssel. Dr. Gerson megállapításai alapján ennek köszönhető, hogy pl. a gyógyításnál kevésbé hatásos a centrifugálással nyert lé, mint a préselt.
  • Sokan koncentrált élelemnek tekintik a préselt levet, ez a felfogás azért helytelen, mert az ételkoncentrátumot úgy állítják elő, hogy dehidrálják (csökkentik víztartalmát). Ám a frissen préselt levek valóban koncentráltan tartalmaznak minden bennük található alkotót, ezért nem szabad őket hígítatlanul vagy nagyobb mennyiségben rövid idő alatt elfogyasztani.
  • A gyümölcssav bázikus vegyhatású, amennyiben nem adunk hozzá cukrot. Ha édesítjük, a lében erjedési folyamatok indulnak el, és ettől savas vegyhatású lesz. Ez pedig a helytelen táplálkozás miatt amúgy is savas vegyhatású szöveteket tovább terheli, és gyulladásos folyamatok kialakulásának kedvez.
  • Ha a kipréselt levet dobozolják vagy konzerválják, "meghalnak" a benne található enzimek, szerves vegyületei pedig szervetlenné válnak. Ráadásul vagy konzerváló szereket kell hozzáadni, vagy valamilyen más módon (pl. pasztőrözés, besugárzás) kell tartósítani. Ettől pedig még tovább csökken a biológiai értéke.
  • A déligyümölcsöt soha ne tegyük hűtőszekrénybe, mert plusz 15 Celsius-fok alatt "hideg-sokk" alakul ki, vagyis a legértékesebb anyagok tönkre mennek benne.

 

  • A savanyú gyümölcsök tisztító-méregtelenítő, míg az édes fajták építő, regeneráló, tápláló hatásúak.
  • 30 év felett a rendszeres lénap beiktatásával csökkenthető a súlyfelesleg, megelőzhető az anyagcserezavar, könnyebben megőrizhetjük egészségünket és fiatalságunkat.
  • A biológiai termesztésből származó gyümölcsök magasabb vitamin- és ásványanyag-tartalommal rendelkeznek.
  • Ha váltogatjuk a különféle gyümölcsfajtákat, más-más táp- és hatóanyaghoz jutunk.
  • A túlérett, sérült, fonnyadt gyümölcsnek erősen csökkent a vitamin- és ásványisó-tartalma.
  • A gyümölcsben lévő összetett szénhidrát és egyszerű cukor fokozatosan, hosszabb idő alatt szabadul fel, ezért kevesebb munkát ró a hasnyálmirigyre.
  • A gyümölcs nyomelem-, ásványianyag-tartalma csökkenti a szövetek savasságát, erősíti a fogakat, csontokat.
  • Az alapos mosás fontos higiéniai szabály, melyet mindig érdemes betartani, különben sok permetszer, légszennyezés maradhat az élelmiszeren.

Almalé

Kúra szerűen fogyasztva csökkenti a vérnyomást, a vérzsírokat és az érelmeszesedés ütemét, erősíti az immunrendszert és a keringést, tisztítja a beleket, csökkenti a fogínyvérzést.


Almaital

Hozzávalók:

  • 7 kg alma,
  • 6 liter víz,
  • 2 dkg citromsav,
  • 11 teáskanál nátrium benzoát,
  • 1 kg méz.

Mossuk meg az almát, vágjuk ki a hibás részeit és a magházakat, de ne hámozzuk meg! Ezután vágjuk fel az almadarabokat nagyon vékony (1-2 mm) szeletekre (vagy csíkokra, fel is kockázhatjuk, de nem muszáj). Adjuk hozzá a vizet, a citromsavat és 1 teáskanál nátrium benzoátot, majd alaposan keverjük össze. Tegyük egy nagy edénybe, takarjuk le fedővel vagy törölközővel, és négy napig tartsuk hűvös helyen. Naponta alaposan kavarjuk meg. Szűrjük meg és mérjük meg az almalét (kb. 10 liter lesz). Adjunk hozzá literenként 10 dkg mézet és 1 teáskanál nátrium benzoátot (ez összesen 1 kg mézet és 10 teáskanál nátrium benzoátot jelent). Töltsük a levet jól kiforrázott (és lehűtött) üvegekbe (a lehűtésre azért van szükség, hogy a forróság ne károsítsa a méz hatóanyagait). Pont ezért az üvegek lezárása után nincs szükség utólagos "dunsztolásra" sem, a méz konzerváló hatása és a nátrium benzoát együtt megvédik a levet az idő előtti megromlástól. Ha gondosan és tisztán dolgoztunk, akkor hideg helyen, jól lezárva akár egy-két évig is eláll (egyébként nem fog, mert nagyon finom).


Ananászlé

Nagyon jó emésztést serkentő, ajánlják még hasnyálmirigy-problémák, bőrproblémák, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés, köszvény, isiász, ínysorvadás, vérszegénység esetén is.


 

Articsókalé

Általános erősítő, a máj méregtelenítését fokozza, lassítja az öregedési folyamatokat.


Banánlé

Emésztést elősegítő, roboráló, erősítő, ajánlják gyomor-bél problémák, bőr-, haj-, köröm-, szempanaszok javítása céljából is.


Banán turmix

Hozzávalók:

  • 2 db. banán
  • 1 db. tojás
  • kb.3/4 l. tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítés: Minden hozzávalót beleteszünk a gépbe, összeturmixoljuk, hidegen, esetleg jégkockával, szívószállal "tálaljuk". Ajánlatos először kevesebb tejjel kezdeni és csak fokozatosan hozzáadni a többit. Persze lehet kevesebb-több banánnal készíteni, illetve édesítőszerrel is, mert így eléggé hizlal.


Banán turmix 2.

Hozzávalók:

  • 2 db banán
  • 2 dl tej/tejszín
  • 3 csepp rum

Cukor nélkül is kellemes üdítő ital.


Banán-mandarin-joghurt

Hozzávalók:

  • 1 doboz vaníliás joghurt
  • 1 banán
  • 3 mandarin

Baracklé

Erősíti az immunrendszert, védi a sejteket, erősíti a kötőszöveteket, csökkenti a stressz kellemetlen hatásait, javítja az emésztést, vízhajtó hatású.


Berkenyelé

(Madárberkenye)

A tisztított berkenyét ledaráljuk, majd leszűrjük. Az így nyert levet cukorral ízesíthetjük. Hűvös helyen tároljuk! Tartósítószer hiányában néhány napig áll el.


Birsalma, birskörte

Üdítő, étvágyjavító, gyomor-, bélpanaszok esetén, de mellékesen a bőr, haj, köröm problémákra is hatással van.


Bodzalé

4 kg fekete bodzabogyót megmosunk, leszemezzük, majd 2 kg cukrot adunk hozzá. Felöntjük vízzel és addig főzzük, amíg a bodza meg nem puhul. Ezt követően szitán leszűrjük és üvegekbe helyezzük. Hidegen tároljuk. Az így készített bodzalé csak néhány napig áll el.


Bodzaturmix

(alkoholmentes)

Hozzávalók:

  • 0,5 liter bodzalé,
  • 1 liter tej,
  • 2 citrom leve,
  • 10 dkg cukor,
  • őrölt fahéj

Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.


 

Borbolyalé

1 dl vízben puhára főzünk 50 dkg előre megtisztított érett borbolyatermést. Ezt követően kendőn vagy szitán passzírozzuk át. A péphez adjunk 5 dl almalevet vagy vizet. A borbolyalevet ízesíthetjük cukorral, mézzel, és citromlével. Hűtőben tároljuk! Fogyasztásnál figyeljünk arra, hogy nem áll el hosszú ideig, csak néhány napig.


Burgonyalé

A szövetek pH-ját lúgosítja, mérsékeli a gyulladásokat, csökkenti a gyomorsavtermelést, elősegíti a gyomorfekély gyógyulását.


Céklalé

Jó vaspótló, javítja az immunrendszer működését.


Citromlé

Immunerősítő, jó meghűléses panaszok, torokfájás esetén, ajánlják bőrregenerálásra, továbbá köszvény, láz, hurut, májpanasz, székrekedés, vérszegénység kezelésekor.


Citromfűlé

Idegvédő, ideges, ingerlékenységgel járó állapotban, szervi elváltozás nélküli, vegetatív funkciózavarban hatásos, erősíti az immunrendszert.


Csalánlé

Vértisztító, reumában méregtelenítő böjtkúra hatásos kiegészítője, sok vasat tartalmaz.


Csicsóka lé

A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.

Elkészítés: A csicsókát megmossuk, és a levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában, vagy más lével keverve, pl: céklával, sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldségekkel, melyek fogyasztása, ízben támogatást igényelnek. Tipp: Mindig tegyünk bele egy pár csepp hidegensajtolt olajat is, hogy a zsírban oldódó vitaminok is hasznosuljanak, beépüljenek. Ajánlatos minden gyümölcs és zöldség lét, egy kicsit hígítani.


Citromfüves limonádé

Hideg víz, igazi citrom és cukor segítségével készítsünk limonádét ízlés szerint és a kész frissítőbe vágjunk jól megmosott citromfüvet. Hagyjuk állni 10-15 percig. Nyári nagy melegben kiváló frissítő.


Cseresznyelé

Köszvény, ízületi gyulladás, szíverősítés, emésztésjavítás, epe-, vesekőoldás, székrekedés, vérszegénység, súlyfölösleg rendezésekor.


Cseresznyeital

Hozzávalók: Személyenként

  • 10 dkg összetört cseresznye,
  • 1 kiskanál citromlé,
  • 1 dl szódavíz, jégkocka.

A kimagozott, jól behűtött cseresznyét, az ugyancsak jéghideg szódavízzel és a citromlével egy-két percig turmixoljuk, azonnal kínáljuk


Csipkebogyó szörp

Hozzávalók:

  • 2 ek csipkebogyó szörp,
  • 2 ek citromlé,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl tej,
  • ízlés szerint cukor.

Csipkelimonádé mézzel

Hozzávalók:

  • 10 dkg csipkebogyó,
  • 20 dkg méz,
  • 1 dl narancslé,
  • 1,5 liter víz

Főzzünk csipkebogyóteát, miközben a mézet elkeverjük a narancslével. Ezt követően elkeverjük a teát a mézes narancslével. Hidegen és melegen is ajánlott a fogyasztása.


Dinnyelé

Fokozza a vérképzést, tisztítja a bőrt, erősíti a csontokat, védi a nyálkahártyákat, aktiválja a szexuálhormonokat és javítja a szexuális kedvet.


Erdei szederlé

Hozzávalók:

  • szeder,
  • literenként 50 dkg cukor

A megtisztított szedret vászonruhában lecsurgatjuk, majd a levet lassú tűzön felfőzzük. Literenként 50 dkg cukrot adunk hozzá, 2-3 percre felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Legvégül üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk. Ízletes üdítőital.


Fájdalommal járó menses

Hozzávalók:

  • 75 dkg sárgarépa,
  • 1 kisebb hagyma,
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 alma.

Több héten keresztül igyunk meg naponta 2 dl-t ebből az italból. A sok ásványi anyag, a béta karotin kiegyensúlyozottabbá teszi a hormonháztartást.


Fáradtság ellen

Hozzávalók:

  • 3 cm-es gyömbérgyökér,
  • 1 kg sárgarépa,
  • 3 alma,
  • 1 fokhagymagerezd.

Turmixoljuk össze. Regenerálja és erősíti a szervezetet.


Fejfájásra

Hozzávalók:

  • 3 cm-es gyömbérgyökér,
  • 8 káposztalevél,
  • 1 fehér répa,
  • 75 dkg sárgarépa,
  • 2 alma,

Ebből italt készítünk, négy részre osztva igyuk meg a nap folyamán.


Fekete reteklé

Javítja a májműködést, különösen az epekiválasztást, csökkenti az epekőképződést.


Fekete ribizlilé

Immunerősítő, bélmozgató, erősítő, frissítő, ajánlják köszvény, húgyúti panaszok, vizelet-visszatartás, meghűléses betegségek, gyengeség, sárgaság idején is.


Fekete ribiszkelé

Hozzávalók:

  • 1 kg fekete ribiszke,
  • 8 dkg cukor,
  • 10 dkg citromsav.

A ribiszkét megmossuk, lecsumázzuk, szétnyomkodjuk. A citromsavat háromnegyed liter vízben feloldjuk, a ribiszkével összekeverjük, egy napig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, a levet a cukorral addig keverjük, amíg fel nem oldódott. Üvegekbe töltve lezárjuk.


Fekete ribizli

Hozzávalók:

  • 1 dl fekete ribizli lé,
  • 0.5 dl fehérbor,
  • 2 ek tejszín,
  • 1 tojás sárgája,
  • cukor ízlés szerint.

Fokhagymalé

Normalizálja a vérzsírértéket, csökkenti a vérnyomást, hátráltatja az érelmeszesedést, antibiotikus hatású anyagokat tartalmaz és segít a bélflóra helyreállításában.


Gránátalmalé

Vágjunk ketté 5-6 db gránátalmát és léfacsaróban facsarjuk ki a levét. Hígíthatjuk vízzel.


Grépfrútlé

Jó vértisztító, emésztést segítő, szokás még bőrbetegségek, súlyfelesleg, láz, meghűlés, hurut, visszértágulat, zúzódás esetén is használni, kiváló frissítő, roboráló, érvédő.


forrás: http://hu.wikibooks.org/wiki/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.