Hirdetés

Hirdetés

Veres Miklós

Játékunk támogatói, a nyeremények felajánlói:

Szponzoraink Panyola Község Panyolai Elixír Magyar Természetvédők Szövetsége Tihanyi Piac Placc Szatmári Ízek Háza Gaál Zsuzsa, Múltidéző Vendégház Galgaszappany Biokiskert Fotológus Kft. Megyeri Szabolcs, Kertész.blog.hu Magyar Konyha Blup! Babzsákfotelbolt

  • Hősünk: Veres Miklós
  • A gyönyörű kert helye: Martinka
  • Kategória: 4. vidéki normál kert

Az én sztorim Hajdú-Bihar megyében található Martinka nevű településen kezdődik.
5 éve költöztünk ide Debrecenből a családommal, az én kertemben is, mint szinte bárhol a környéken lényegében sívó sárga, terméketlen homok található. Jómagam vidéki fiú voltam és a szülői háznál már nagyon korán beálltam a kapanyél mögé. Nagyapám igazi kisbirtokos volt, de sajnos én még csak 6. osztályos voltam amikor meghalt. Azt mondják tőle örököltem a föld szeretetét és én erre nagyon büszke is vagyok. Jelenleg 41 évemben járok, van egy csodálatos 1 éves kisfiam, akinek szeretnék teljesen bio módon nagyon sok finomságot előállítani a kertben.

Elsősorban ez motivált amikor belevágtam a lehetetlenbe.

Az előző tulaj a kertben soha egy kapavágást sem csinált így szűz földel kezdhettem, aminek az a lényeg, hogy tuti nem volt soha semmilyen vegyszer használva benne.
Nos, 3 éve nekiláttam feltörtem a füvet vagyis a gazt. Ebben nagy segítségem volt a 20 éves rotációs kapa, amit örököltem. Mivel már sem nagyszüleim, sem szüleim nem élnek, így teljesen magam kútfejéből kellett mindent megoldanom. Természetesen az alapok megvoltak régről, de annak idején bio módszerekről nem is halottam. Sok-sok olvasás, netezés után úgy véltem nem is olyan nagy ördöngősség.

A területre első évben kb 20 cm televényt (magház földet) hordtam és a rengeteg fűből előállított komposzttal beledolgoztam a talajba. Ez így ment még 2 évig. Közben természetesen istállótrágyát is vásároltam, s így 2 év alatt megvoltak az alapok, egészen jó kis barna humuszos földet kaptam. Ezután jöttek a fák, cserjék telepítése.

Nos akkor a kertről konkrétan:
Az északi és észak-nyugati oldalról 3 m magas szíl sövény határolja, ami nem csak nagyon sok madárnak és mindenféle rovarnak ad menedéket, hanem véd a széltől a hidegtől és szuper mikroklímát ad. A déli oldalon egy sor szőlő, csakis bio, vagyis rezisztens fajták: Teréz, Moldova, Nero, Palatina, Fanny, Éva stb.
Van egy 3x6 m-es üvegház, amiben a palántokat és primőröket tudom megtermelni.

Az igazi áttörés tavaly következett be, amikor rátaláltam Ruth South filmjére (mindenkinek ajánlom) aki egy számomra  merőben új művelési módot képvisel. Lényege, hogy semmit nem csinál amit nem muszáj (ez nagyon tetszett), mottója szalma-szalma-szalma, ásni tilos. Én rögtön átvettem a módszerét kissé átalakítva. Az egész kertet szalmával fedtem, ami hihetetlen szuper ötlet, nemcsak védi a földet a kiszáradástól, de hihetetlen fauna alakul ki alatta és a talaj felébred. Ebben segített a baktofil család bioszerei is. Nézzünk néhány példát: a burgonyát úgy vetem, hogy a talaj megtrágyáztam, húztam keskeny kis árkot bele a krumpli csak úgy hanyagul eldobálva és rá a szalma, hihetetlen mennyiségű és minőségű burgonyám termett kb. 1 hónappal korábban mint a hagyományos módon. A felásás elmarad, csak kihúzzuk a szárat és ott ül rajta mindenki. A paradicsom gúlás termesztésben virul, természetesen szalma takarással és borággóval ültetve a több termésért. Az idén odáig merészkedtem, hogy bio vetőmagot vásároltam, igazi régi fajtákat a biokiskert webáruházból (http://www.biokiskert.hu/yis/index.php). A mellékelt képeken a tőlük származó paradicsomok lesznek láthatóak amik egyszerűen fenomenális ízvilágot képviselnek. Az uborka kaporral díszlik együtt, a répa hagymával felváltva elűzi egymás kártevőit, a burgonya között káposzta van. Található még a kertemben fűszer és gyógynövény sarok pl. levendula (hangyák ellen) sarkantyúka (tetvek ellen), kakukkfű, zsálya, kamilla, bíbor kasvirág teának, valamint gumós édeskömény, borsfű, menta, kapor, torma, nagy sárfű (vakond űző). Rengeteg büdöske és körömvirág a férgek ellen.

Gyümölcsök: cseresznye, alma (ősi magyar batul, sándor cár, pónyik) körte: konferanc, árpával érő, és a nagyapám 80 éves fájából saját kezemmel oltott ismeretlen fajta. Ezenkívül, szeder, málna, tayberry, josta, köszméte, és rengeteg őszibarack, pl ősi kormos baracknak nevezett fajta ( mind és szemeztem).

Permetezés csak biolevekkel végzek, pl: csalán, pittypang, káposzta, hagyma ez mind trágyalé, a tetvek ellen kenőszappan és denaturált szesz csalán lével vegyítve. Tavaly találtam rá az Alginit nevű magyar csodaszerre (http://www.alginit.hu/index.html) amiből 4 mázsát használtam fel a kertemben, alap trágyának és fejtrágyának egyaránt. Az valami csoda, teljesen bio és majd 90 féle ásványi anyagot biztosít. Természetesen az egész kertben csepegtető öntözés folyik. Az udvar és környékének rovarmentesítését rábíztam a házamon 21 db fészekben lakó molnárfecske családra. A tavalyi országos fecskeszámláláson holtversenyben első lett a létszám alapján a házam.  A fészkekből 10 db saját magam készített mesterséges fészek van agyagból. Természetesen télen sem feledkezünk meg a minket meglátogató madarakról a tavalyi télen mind a 4 cinege faj képviselte magát etetőnkön a pintyek süvöltők és zöldikék között. A kertben fészkel még évek óta 3 pár rozsdafarkú 2 pár balkáni gerle, fenyőrigó, sok mezei veréb, stiglinc. A hely rövidsége miatt csak ennyi fért rövid mondandómba, de a célom csupán annyi, hogy egy növény és állatszerető fiatal emberpalántát neveljek a kertemben a fiam személyében, aki mellette még egészséges is lesz.

Végezetül, hogy miért is pályáztam és miért szeretnék bekerülni a legjobbak közé?

Nos, pedagógus lévén (technika) évtizedek óta okítom a jövő nemzedékét a környezettudatos életmódra és talán ez a fórum ( a net világát éljük) is nagyban segít majd elfogadtatni a kétkedőkkel, hogy nagyon sok olyat kapnak tőlem, amit a későbbi életük folyamán örömmel fognak felhasználni és továbbadni a következő nemzedéknek.

Az én mottóm számukra: Ha nekem nem sikerül megváltoztatni s világot, akkor a tanításom során majd meggyőzöm azt a személyt, aki képes is lesz erre!!!

Veres Miklós, Martinka

Képek:

Veres Miklós

Veres Miklós

Veres Miklós

< Vissza a játék főoldalára

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.