Hirdetés

Hirdetés

Németh Beáta

Játékunk támogatói, a nyeremények felajánlói:

Szponzoraink Panyola Község Panyolai Elixír Magyar Természetvédők Szövetsége Tihanyi Piac Placc Szatmári Ízek Háza Gaál Zsuzsa, Múltidéző Vendégház Galgaszappany Biokiskert Fotológus Kft. Megyeri Szabolcs, Kertész.blog.hu Magyar Konyha Blup! Babzsákfotelbolt

  • Hősünk: Német Beáta
  • A gyönyörű kert helye: Bristol (Anglia)
  • Kategória: 4. vidéki normál kert

Szerelmem a kerttel 4 évvel ezelőtt kezdődött, mikor is egy hazalátogatásom alkalmával hihetetlen zöldségeskert várt. Ikertestvérem Linda új hobbinak hódolt. Sosem volt nagy kertünk, Édesanyám rózsái és tujái mellett egy pár tő paprika, paradicsom kapott helyett, melyet Apu ültetett. Külvárosi gyerekként nem is hiányzott, ott volt az erdő és a szántó, a végtelen szabadság. Itt,ha szerencsés vagy van kerted ahol lehetőség van egy kis nyári grillezésre. Másik megoldás bérelni egy földrészt pályázat útján, ami a hosszú várólisták miatt akár évekbe is telhet. A barátságos kis lakásban nem volt tovább maradásom. Megkezdtem a keresést és tavaly októberében megtaláltam álmaim házát "nagy kerttel" kb. 48 m2 ültethető rész, kis sufnival. Pontosan ahogy elképzeltem. A tél idén nagyon hosszú volt még áprilisban is fagyott. A kertnek sajnos várnia kellett. Április vége, közel 200 palánta(paprika,paradicsom,tökfélék) álltak készen velem együtt a kiültetésre. Mit hova mi mellé, mikor (ültetési holdnaptár), mennyit a terv készen állt! A helyhiány miatt nem tudtam tovább várni, megkezdtem a tökfélék kiültetését. 2l-es vizes flakonok alját levágtam evvel fedtem le őket, megóvva a hidegtől és a csigáktól. Sajnos nem volt elég, a negyven palántából 6-an élték túl. Újabb várakozás május, lassan vége a nyárnak gondoltam, az időjárás nem kedvezett. Nem volt mit tenni nekiláttam. Május végére szinte minden helyet kapott, csak a paprikákkal vártam, őket júliusban ültettem ki. 

Föntről lefelé haladva növénytársítás:

  • zöldborsó, tök, futóbab, burgonya, karfiol, cékla kaporral, napraforgó, sárgarépa, metélőhagyma, karfiol, retek, (középen egy kis helyet hagytam)
  • keresztbe a kerítés mellett Magyar burgonya (júliusban hoztam repülővel) korianderrel,
  • tovább folytatva, retek salátával, káposzta, paradicsom, retek, káposzta, paradicsom, zöldborsó, (másodvetésként burgonya) sárgarépa, paprika 2 sor keresztben a kerítés mellett fehérrépa, fokhagyma, 2 sor paprika, zöld erős, paradicsom és tv. újhagyma, paradicsom, spenót, uborka, spenót, paradicsom, szegélyként petrezselyem,
  • mindemellett zsálya, citromfú, menta, levendula, bazsalikom, rozmaring és majoranna is helyet kapott.

Azt gondoltam végre örülhetek, de sajnos nem, a növények nem akartak nőni.

Kínaiak laktak itt ezelőtt, ők is kertészkedtek, ezt onnan tudom, hogy az ásás során találtam burgonyát és bár én nem ültettem, de mángold is nőtt a kertben itt ott :)
Következő lépés talajjavítás. Egy étteremben dolgozom, így rengeteg kávézacchoz tudok jutni, kilószámra hoztam haza és szórtam szét a kertben. A szakácsokat megkértem, hogy a tojáshéjjat tegyék félre nekem, ami a csigákkal vívott harcban is segített. Mert, ha valahol van csiga, az Anglia. A kert mögötti kis úton rengeteg csalán nő, abból csalántrágyát készítettem. Rövid áztatás során a hernyók ellen használtam. Levéltetveket vízsugárral locsoltam. A paradicsom és paprika közé büdöskét ültettem.

És a kert felvirágzott. A paprika sárga levelei zöldre változtak, a paradicsom megerősödött, a napraforgóm mostanra a 4 métert is eléri, minden csak úgy ragyog! Velem együtt!

Német Beáta, Bristol (Anglia)

Képek:

Német Beáta

Német Beáta

Német Beáta

< Vissza a játék főoldalára

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.