Hirdetés

Hirdetés

Tömegkályha demó verzió

Forrás: http://tanyasieletunk.blogspot.hu/

Itthon egyre többet lehet hallani egy viszonylag új fűtési megoldásról, a tömegkályháról. Ez lényegében téglából épített kályha, ami igény szerint kiegészíthető sütő/főző résszel, vízmelegítési funkciókkal. Aki többet meg szeretne tudni róla, az például ezen a linken tájékozódhat.

Mi is gondolkozunk, hogy a jövőben építtetünk egyet, de az jóval nagyobb tervezést, és átalakítást igényel, hogy csak úgy beleugorjunk, na meg az anyagi része sem elhanyagolható.

Azonban a napokban egy kedves régi ismerősöm megosztotta egy remek találmányát, ami ideiglenesen helyettesítheti a tömegkályhát, és egy meglévő vaskályhát pedig hatékonyabbá tud tenni.

A konyhában nekünk is van egy ilyen vaskályhánk, ami nagyon becsületesen üzemel, azonban az az egy nagy baja van, hogy ha leég benne a fa, akkor pillanatokon belül kihűl, vele együtt pedig az előtér is vacogós lesz mondjuk reggelre. Így hát Krisztián összeszedett jó néhány téglát, ami a tanyán kallódott, gyökérkefével megtisztította, és szépen körbeépítette velük a kályhát.

Ez arra szolgál, hogy a kályha felmelegíti a téglákat, amik aztán sokkal tovább tartják meg a hőt, így kevesebb tüzelőanyagra lesz szükség, valamint tovább marad kellemes a helyiségben a hőmérséklet. Mivel nem volt annyi tégla, hogy két oszlopban és több sorban, kötésben körberakjuk, így valószínű nem annyira hatékony, amennyire még ugyanennyi téglával lehetne, a semminél több, és a következő pár nap lesz a tesztidőszak.  Persze, most abból gazdálkodtunk, amink van, így lehet, hogy egyik-másik tégla foltos, nem ugyanolyan színű, nem teljesen szimmetrikus, de most nem is ez volt a lényeg.

 

tömegkályha házilag

Forrás: http://tanyasieletunk.blogspot.hu/

Hirdetés

Hozzászólások

Mi idén építtettünk egy

Mi idén építtettünk egy tömegkályhát, és ez egy csoda!!!!
Igaz az állítás, hogy sok-sok órán át fűt még, miután kifűtötted, s nem teszel már rá semmit!!
Nálunk úgy néz ki, hogy kb. 4-fél 5 felé begyújtunk az akkor még langymeleg kályhába, 2-3 óránként kap egy rönköt, hasábot éjfélig, aztán másnap egész nap fűt!!!
itt egy kép róla, a díszítés a férjem ötlete volt, az ő és az én kezem munkája :) :
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=654425177911907&set=a.148085151879248.24313.100000332910781&type=1&theater

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.