Hirdetés

Hirdetés

A piaci szereplőkkel egyeztette a vidékfejlesztési tárca az új élelmiszeripari díjakat

Társadalmi egyeztetést kezdeményezett az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak új szabályozásáról a Vidékfejlesztési Minisztérium. Bognár Lajos helyettes államtitkár az élelmiszer termékpálya tagjaival, többek között a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége, a Baromfi Terméktanács, a Tej Terméktanács képviselőivel egyeztetett, és ismertette a tervezett jogszabály-változás lényegét.

Csökkennek az állattartás, a húsipar, és a borászat terhei. Igazságosabb lesz az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak megoszlása, arányosabb lesz a teherviselés - mondta Bognár Lajos az élelmiszer termékpálya szereplőinek. Többek között alacsonyabbak lesznek a húsvizsgálat, az állatszállítás, az állatjelölés díjai, valamint egyes minősítő vizsgálatok és az engedélyeztetés költségei.

Az új szabályozás célkitűzése, hogy a költségekből azok a piaci szereplők is részt vállaljanak, akik jelenleg is hatósági felügyelet alatt állnak, de nem fizetnek érte; ezzel egy időben pedig a teherviselésben túlzottan érintett ágazatok költségei csökkenjenek. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésének alapvető célja az is, hogy az élelmiszerlánc egyes szektorainak bevételéhez igazítsák a kiszabott, fizetendő díjtételeket. A díjak jogszabályi hátterének átalakításával a rendszer átláthatóbbá válik. Az új díjtétel rendelet már a jövő év elején megjelenik, így az élelmiszerlánc piaci szereplői meg tudják tervezni a jövő évi költségeiket.

A csökkentett díjtételek 2012. július 1-jével lépnek hatályba, az első félév nettó árbevételeiből számított élelmiszerlánc-felügyeleti díjat július 31-ig kell befizetni. Azt követően 2012-ben már nem kell többször élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetni. A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy a felmérések szerint az emberek több mint kétharmada fontosnak tartja, hogy biztonságos élelmiszerek kerüljenek a polcokra. A kereskedelmi láncok megnövekedett szerepe fokozott kockázatot jelent az élelmiszerbiztonságra. Egy-egy élelmiszerbotrány a GDP - százalékokban mérhető - visszaesését is okozhatja, utalt a dioxin botrányra, az E.coli fertőzésre Bognár Lajos.

Az élelmiszerlánc igazgatási és szolgáltatási díjak évek óta nem változnak, a magyar hatóság ennek ellenére a világ egyik leghatékonyabban működő szervezete. Tekintettel arra, hogy szerte a világon differenciálódnak a kihívások - új kórokozók, káros adalékanyagok jelennek meg a piacon -, a hazai hatóságnak is lépést kell tartania, fejlesztenie kell. Fel kell lépnie a feketegazdaság, a hamisítás, vagy a bioterrorizmus ellen is.A termékpályák képviselői jórészt üdvözölték az új szabályozást, és további módosításokra, egyeztetésre tettek javaslatot, hogy valóban arányos díjtétel struktúra épüljön ki hazánkban.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

CsatolmányMéret
vm-logo.gif8.65 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.