Hirdetés

Hirdetés

Őszi-téli piros bogyók: galagonya, csipkebogyó

Forrás: http://100fok.postr.hu

Szeretjük a szezonális és helyi termékeket. Késő ősszel-télen már nem sok hazai gyümölcs van, ami még frissen beszerezhető (almán és körtén kívül). A természet viszont nagyon jól kitalálta: egész télen biztosítja számunkra a vitaminforrást bokorokon megmaradó piros bogyók formájában, melyeknek nem árt a fagy, sőt, édesebbé válnak tőle. A Collective Plant blog szerzője most az őszi-téli bogyószedés és bogyófelhasználás rejtelmeibe vezet be minket.

Aki nem riad vissza a borús időtől, csípősebb levegőtől, és szívesen kirándul ősszel és télen is, az sok kincset találhat ilyenkor a természetben. Szeptembertől érik a csipkebogyó és galagonya, novemberben pedig már talán meg is csípte az első dér a kökényt. Legtöbb hús a csipkebogyón van - a három bogyó közül ez a legnagyobb méretű. A galagonyaszedés kevésbé jár látványos eredménnyel, ráadásul a pici bogyókban viszonylag nagy mag is található. Főzéskor át kell passzírozni, aztán újrafőzni (a csipkebogyó esetében ugyanígy). Ráadásul a gyümölcsök C-vitamintartalma is lebomlik 60C fölé melegítve.

Mit csináljunk akkor a bogyókkal?

- Megszáríthatjuk teának (a teát ne forrázzuk, hanem áztassuk ki hideg/langyos vízben a bogyókat)
- Lefagyaszthatjuk a megtisztított bogyókat (turmixba kerülhetnek - lsd. a lenti "receptet")
- Kiáztathatjuk a bogyókat pálinkában/vodkában/ginben
- Készíthetünk belőlük házi bort/cidert
- Kerülhetnek forraltborba

A recepteket a Collective Plant blogon találjátok.

Egy meleg és egy hideg bogyóital

Tea (helyett)
Jobb ha egy éjszakán át áztatjuk a bogyókat, így megmarad a C-vitamin tartalmuk is. A kiázott bogyókat átpasszírozhatjuk, így belekerül az italba a bogyók húsa is, olyan lesz az egész mint egy gyümölcslé/ivólé. Ez szárított és friss bogyókkal is működik. Reszelt gyömbér teheti pikánsabbá, citromkarika, és méz ízesíti. De ha nagyon karácsonyi hangulatba kerülünk, mehet bele forraltborfűszer vagy egy kis csili is akár. Megmelegíthetjük, de ne forrjon.

Bogyós turmixok
Általában hét közben alig van idő reggelizni. Ilyenkor az éppen otthon fellelhető szezonális gyümölcsökből/zöldségekből csinálok egy sűrű turmixot (smoothiet), ami palackban eljön velem a munkahelyre. Ezek a kedvenc őszi-téli kombinációim (a hozzávalók évszak és kamratartalom függvényében változhatnak).

A piros
½ cékla, 1 kis marék friss/fagyasztott galagonya, ½ alma, 1 szelet gyömbér + ½ marék zöld (spenót, kel, pitypanglevél, tyúkhúr, petrezselyem, csalán, stb.)

A narancs/sárga
½ répa + 1 kis marék friss/fagyasztott csipkebogyó + 1körte (vagy alma) + gyömbér + egy kevés zöld ha van (ízben a petrezselyem pl. jól megy hozzá)

Először a bogyókat turmixolom le kevés folyadékkal. Leszürőm a magokat és mehet vissza a turmixba. Ha van egy kis adag (nem meleg) zöld- vagy gyógytea kéznél, azzal turmixolom össze a hozzávalókat (ha nincs, akkor vízzel és/vagy gyümölcslével is lehet).

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.