Hirdetés

Hirdetés

Mintegy 2,5 milliárd forint jut gazdaságátadási támogatásra

Az agrár-generációváltás ösztönözésére gazdaságátadási támogatás indul mintegy 2,5 milliárd forint keretösszeggel, amelyet a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának forrásaiból finanszíroznak - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). A támogatás célja, hogy az idősebb gazdálkodók visszavonulásával a fiatalabb generációk bekapcsolódjanak a mezőgazdasági tevékenységbe.

 

A támogatási kérelmeket ez év december 17. és 2013. január 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A programban azok az 55 év feletti, de még nem nyugdíjas gazdák igényelhetnek forrást, akik az elmúlt 10 évben mezőgazdasági tevékenységet folytattak, és legalább három hektáron gazdálkodtak. Jelentkezhetnek a termelők munkavállalói is.
A pályázók legfeljebb 7 éven keresztül kaphatnak jövedelempótló jellegű támogatást, amelynek a kötelező legkisebb munkabérhez viszonyított összege az átadandó gazdaság méretétől függ.
A gazdaságot olyan személy veheti át, aki még nem töltötte be a 40. életévét, megfelelő szaktudással rendelkezik, valamint vállalja, hogy főtevékenységű mezőgazdasági termelővé válik, és bővíti a gazdaságot.
Magyarországon a gazdálkodók átlagéletkora 56 év, a 40 év alatti gazdák aránya pedig nagyon alacsony. A gazdaságátadási támogatás hosszú távon szolgálja a gazdatársadalom fiatalítását, a foglalkoztatás növelését és a gazdaságok versenyképességének fokozását - ismerteti a közlemény.

forrás: http://www.agromonitor.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.