Hirdetés

Hirdetés

Konzultáció a földforgalmi törvényjavaslatról a lett agrárminisztérium képviselőivel

Budapesten tárgyalt Edvards Smiltēns, a lett Mezőgazdasági Minisztérium parlamenti titkára Budai Gyula parlamenti államtitkárral a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A hétfői találkozó célja az volt, hogy a magyar fél bemutassa a lett szakértők számára a mező, és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat koncepciójának és eszközrendszerének a részleteit. Közlemény.

A megbeszélésen a felek áttekintették több európai uniós tagállam földforgalmi szabályozását és a közösségi elvárásokat is. Mind a magyar, mind a lett agrártárca a földforgalmi moratórium 2014. május 1-i lejártára készülve igyekszik kialakítani az országaik számára lehető legelőnyösebb földügyi szabályozást. Budai Gyula elmondta lett kollégájának, hogy a Magyar Kormány számára elsődleges fontosságú terület a földforgalom szabályozása, hiszen hazánkban a termőföld nemzeti kincs, amely korlátozottan áll rendelkezésre. A magyar szakértők a szakma képviselőinek véleményét is figyelembe vevő összetett szempontrendszert alakítottak ki a törvénytervezet kidolgozásakor. A birtokpolitikai és vidékfejlesztési stratégiai célokhoz igazodva, az új törvénynek elő kell segítenie a kis és közepes méretű családi gazdaságok megerősödését és legfőképpen a helyben élő, a földet megművelni kész és képes mezőgazdasági gazdálkodók földhöz jutását. A kormány ezáltal is támogatja a vidék  népességmegtartó, jövedelemtermelő és foglalkoztatási képességének megőrzését.

Fotó: Pelsőczy Csaba



Tekintettel arra, hogy a két ország hasonló helyzetben van, az egyeztetést mindkét fél rendkívül hasznosnak találta. A földügyi szabályozás részleteiről szóló konzultáció 2013 januárjában, Rigában folytatódik.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.