Hirdetés

Hirdetés

"Fenyőrügyméz", fenyőrügyital, fenyőszirup, fenyődzsem

Az igazi fenyőmézet természetesen a méhek gyűjtik, készítik, nem virágról, hanem a fenyőrügyek nedvéből, amiben, ha jól tudom, levéltetveknek is van némi szerepe. Az igazi fenyőméz a legnagyobb ásványianyag tartalmú méz, fenyőfajonként más-más ízű, illatú. Nálunk nincsenek igazi fenyőerdők, tőlünk északra,  ill. magasabb hegyekben honosak, így inkább ott készül az igazi fenyőméz, amit megvásárolhatunk.

Fenyőméz


Vannak viszont ültetett fenyvesek és fenyőfák, kertekben sokfelé nálunk is. Így, ha nem is igazit, de valami fenyőmézpótlót megkísérelhetünk készíteni mézzel vagy cukorral, sőt fenyőszörpöt, fenyőitalt is, csak hígítás kérdése az egész. Kaparós torkokra, torokfájás, köhögés javítására ajánlott, de süteményekben, mézes kenyéren mézként is használható.

Nagyjából most kell gyűjteni a fenyőrügyeket. Van gyorsabb és lassúbb, érlelős megoldás a mézek elkészítésére, többfelé is találjuk ezeket a világhálón.

Gyorsabb, amikor főzéssel segítjük elő a fenyőrügyből a gyógyhatású anyagokat. A rügyeket kevés vízzel, citromlével kell rövid ideig felfőzni, majd állni hagyni, aztán több cukor hozzáadásával szirupot főzni belőle. Ilyet készített Napmátka (a) tűzhelyén.

Az igazi erdőjáró, túlélők viszont így készítik: Fenyőméz (valójában fenyőszirup) - bushcraft.co.hu szerint videóval. Ezt én is kipróbáltam, még érik.

Nekem a legszimpatikusabb Dr. Csabai Zsolt fenyőméze (itt olvasható), ami igazi mézzel készül. A lényege, hogy valamilyen mézet telerakunk fenyőrügyekkel és a napon hagyjuk 1-2 hónapot érni, közben  természetes módon kiválasztódnak a jótékony hatású anyagok. Ha eleget érett, akkor le kell szűrni szitán, szűrőn. A szűrés könnyebben megy, ha meleg vízbe állítva, picit meglangyosítjuk a mézet De ne túl melegre, tényleg csak langyosra, mert a méz jótékony hatású enzimjei elbomlanak. A fenyőrűgy-darabokat kidobás előtt még öblítsük le teával, hogy a rajtuk maradt méz se vesszen kárba. 
Milyen fenyőrügyet használhatunk?  Lucfenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdei fenyő, jegenyefenyő az, amiről tudom, hogy használják. Arról sehol nem találtam információt, hogy lenne olyan fenyőfaj, ami nem a használható.   DE a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel.    
A rügyek akkor gyűjthetők, amikor éppen kipattannak, lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, és még nem fásodnak. Az oldalágak oldalrügyeit szedjük, körben a fán mindenhol,  ne a csúcsrügyeket, hogy ne legyen aszimmetrikus a fenyőnk. 

Fenyőszörp gyorsan és lassan - Kertészleszek-nél 
Fenyőszirup másképp, nádcukorral, pálinkával - Naspolyakonyha
Fenyőrügy üdítő - a tutireceptek.hu-n
Fenyődzsemet még nem készítettem, a recept alábbi linken érhető el. A dzsemben benne maradnak a felfőzött leturmixolt fenyőhajtások is.: Fenyőszörp fenyődzsem, fenyőesszencia- herbacio.ezermester.hu


Kata borókafenyőből vagy közönséges borókából (Juniperus communis) készített fenyőrügyszirupot - Makacskakonyhája Ez milyen jó ötlet!! Biztosan finom lesz, a gin sem rossz. A gyógyhatása azonban más, mint a többi fenyőből készülőé, azok inkább kaparó torokra, köhögésre kiválóak. A borókafenyő viszont veseműködést serkentő és ízületi bántalmakra ajánlott. Óvatosságból írom, hogy van egy nagyon mérgező borókafaj a nehézszagú boróka, parkokban ültetik, bár nem hasonlítanak egymásra, de azt még véletlenül se....

Forrás: http://erdokostolo.blogspot.hu

CsatolmányMéret
fenyomezek_uvegben.jpg122.9 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.