Hirdetés

Hirdetés

A termőterület harmadát fogjuk öntözni?

Uniós és magyar pénzből 2025-30-ig megépíthetők azok a víztározók, amelyekre alapozva megteremthető az ország öntözési rendszere. Így aszályos években sem kell a mostani agrárkárokra számítani.

Nyolc év múlva már 2 millió hektáron tudunk kármentő öntözést folytatni

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint, Magyarországon 400 millió köbméterrel kellene növelni a tározókapacitást. Középtávon mintegy 120 tározó megépítésének vagy bővítésének van realitása, ennek költsége 46 milliárd forint. A jelenlegi 100 ezer hektárnyi öntözött mezőgazdasági terület nagyságát 15-20 év alatt 2 millió hektárra kell növelni – erről Balmazújvárosban, a Tisza-tavi polgármesterek találkozóján beszélt az agrárminiszter.

Ez lényegében az 5-6 millió hektárnyi mezőgazdasági terület harmadának öntözhetővé tételét jelenti. Ehhez a pénzt saját magunknak kell megteremteni, melyet uniós források egészíthetnek ki. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány elfogadta a nemzeti vízgazdálkodási, öntözési és aszálykezelési stratégia kidolgozásáról szóló előterjesztést. Eszerint a jövő év közepére el kell készíteni egy olyan átfogó szakmai anyagot, amely konkrét cselekvési határidőket és pontos költségeket is tartalmaz.

Létrehoznak egy öntözési hivatalt, mert ekkora munkát intézményes keretek között hatékonyabban lehet összefogni és szervezni. Az egész napos szakmai tanácskozáson a Tisza-tó környéki települések vezetői, valamint vízügyi igazgatóságok és társulatok szakemberei vitatták meg a helyben felvetődő, a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket.

A kilencedik alkalommal megrendezett fórum a már hagyományos díjátadással zárult: az év Tisza-tavi polgármestere a tiszabábolnai Hencz Zsolt (független) lett, míg a régió legjobb alpolgármesterének a balmazújvárosi Koroknai Imrét, legjobb jegyzőjének pedig a tiszaroffi Vankóné Jekli Anikót választották meg a helyi lakosok.

forrás: http://www.szabadfold.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.