Sok szigorú fogyókúra tiltja a tej vagy a tejből készült ételek evését, mert véleményük szerint hizlalnak. Egy tudományos vizsgálat viszont most azt igazolta, hogy a tejből vagy szójából készült fehérje a szívet védő diéta fontos eleme lehet, és a testsúlyt sem növeli.
Az Egyesült Államokban az elhízást új népbetegségként emlegetik, és külön hangsúlyt kap, hogy már mind korábban kezdődik: a legújabb statisztika szerint minden harmadik amerikai gyerek túlsúlyos vagy kövér. Az optimális fogyókúra összeállítása nem könnyű feladat, mert lehetőleg minden egészséghez szükség ennivalót tartalmaznia kell. A fogyókúrázás gyakori jelensége a jo-jo effektus, amikor a különféle, gyötrelmes fogyasztási módszerekkel, aránylag gyorsan sikerül testsúlyt csökkenteni, de a kúra abbahagyása után a páciens igen gyorsan még több kilót szed magára, mint amennyitől megszabadult. Bruce Bailey, az amerikai Brigham Young Egyetem professzora és kollégáinak előadása az elhízás kérdéseivel foglalkozó Obesity 2011 kongresszuson keltett nagy feltűnést. Az amerikai munkacsoport 180, egyébként egészséges, kövér felnőttet vizsgált 36 héten keresztül.
A súlycsökkentés első harmadában a résztvevők napi 1200 kalóriát tartalmazó étrendet kaptak, és ezt betartva súlyuk jelentősen csökkent. A következő 24 hétben következett a súlymegtartó fázis. Ebben az időszakban a karcsúsodott vizsgálati alanyokat véletlenszerűen két részre osztották. Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket az étrendjükbe, a másik csoportban lévők legfeljebb néha, egyszer-egyszer ettek valamilyen tejes ennivalót, például joghurtot.
A vizsgálati időszak első harmadában nemcsak a résztvevők testsúlya, hanem az úgynevezett anyagcsere tünetcsoport többi összetevője is javult: csökkent a vérzsírok szintje, a vércukor és a vérnyomás is, és így ennek a diagnózisnak az előfordulása 60 százalékban lett kisebb. A következő hetekben a naponta ismételten tejterméket evő csoport valamivel több kalóriát vett magához, mint a tejterméket csak néha fogyasztók, ennek ellenére a testsúly és az anyagcsere adatok nem változtak. Bailey professzor és munkatársai tovább folytatják a vizsgálatot, hogy a sovány tej vagy a különböző joghurtfélék miképpen illeszthetők be a fogyókúrás étrendbe.
Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/elelmiszer/37-elemiszer/4898-a-tej-n...
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Hozzászólások
Olvasói észrevételt
Olvasói észrevételt kaptunk:
Ezzel a hírrel kapcsolatban volna néhány észrevételem, ha nem bánod.
Legalább is fenntartással kell kezelni a különböző amerikai, angol és más misztikus nagy tudós kutatócsoportok eredményeit. Nem vagyok összeesküvés hívő se gyártó, de az tény, hogy az ilyen kutatásokat multik pénzelik, és ezek az eredmények koránt sem függetlenek. A cikkben szerepel, hogy "Egy tudományos vizsgálat viszont most azt igazolta, hogy a tejből vagy szójából készült fehérje a szívet védő diéta fontos eleme lehet, és a testsúlyt sem növeli." Ezzel azért kell óvatosan bánni, mert a szója gyakorlatilag csak intenzív termelésből származó, agyonvegyszerezett formájával találkozhatunk, s a leginkább erre a terményre vetődik a gén manipuláció sötét árnyéka. Nem beszélve arról, hogy a szója elterjedése miatt Brazíliában őserdő területeket ölnek ki, hogy újabb termőterülethez jussanak. Így amellett, hogy egészségtelen, többszörösen károsan hat az emberiségre. http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/veszelyes-szoja.php Szóval elképzelhető, hogy a szívet védi minden másra pedig káros!
Ezért kell többek között megbízható, magyar, helyi terméket fogyasztani, ami lehetőleg a Kárpát medencében terem, mert amúgy sose tudhatod :-)
Félrevezető továbbá, hogy a tej egészséges és szívet védő. A tej 3 éves kor felett emészthetetlen az ember számára. http://www.gyomordoktor.hu/index.php?cmd=cikk&id=95, http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/tej.php De amúgy a cikk további részében nem is a tejjel foglalkozik hanem a joghurttal " Az egyik csoport tagjai napi három-négy alkalommal kaptak tejterméket az étrendjükbe, a másik csoportban lévők legfeljebb néha, egyszer-egyszer ettek valamilyen tejes ennivalót, például joghurtot." ami viszont savanyított tejtermék, tehát emészthető és jó. (kivéve a színezékes, cukros... na mindegy az egy másik mese).
Mindezzel csak az szerettem volna mondani, amit mindig szoktam a hallgatóimnak is, hogy kételkedjenek, nézzenek a dolgok mögé és ne a mosópor gondolkodjon helyettük :-)
Célom a zavarkeltés és a gondolatébresztés volt. Remélem nem veszed rossz néven, de nem tudtam szó nélkül hagyni.
Üdv:
Eszter
(Gábor Eszter és Majsai-Dudás Anita - Ökopraktikusok - http://www.gaiaalapitvany.hu/oekopraktikak)