Hirdetés

Hirdetés

Szalmabálákkal tüzel és hatalmasat spórol az önkormányzat Magyarhomorogon

Országosan is példaértékű lehet az a helyi összefogás, amelynek eredményeként Magyarhomorogon lényegesen olcsóbban fűtik a közintézményeket, mint más településeken - mondta Barabás Károlyné (Fidesz), a hajdú-bihari település polgármestere.

A megtakarítást úgy érték el, hogy szalmabálás vegyes tüzelésű kazánra cserélték a gázkazánokat. A polgármester szerint 2005 decemberében csupán az iskola gázszámlája 950 ezer forint volt, jelenleg pedig 1,2 millió forintba kerül az iskola, az óvoda, az idősek otthona és a kultúrház egyéves fűtése. A helyi összefogás eredményeként egytizedére sikerült csökkenteni a közintézmények fűtési számláját azáltal, hogy szalmabálás vegyes tüzelésű kazánra cserélték a gázkazánokat.

A település vállalkozói ingyen felajánlották a szalmát az önkormányzatnak, de felhasználják a fűtéshez a környékbeli belvízi csatornákból folyamatosan kitermelt nádat és más növényzetet is. Erre közmunka-mintaprogramot is szerveztek - jegyezte meg Barabás Károlyné.
A fejlesztés nem áll meg: a közösségi meleg víz előállítására napelemeket fognak telepíteni, s hamarosan beüzemelik a Belügyminisztérium (BM) pályázatán elnyert biomasszás kazánt is a településen. Utóbbi kapcsán Vitányi István (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője megjegyezte: a BM pályázatán hat hajdú-bihari település nyert biomasszás kazánt, ebből öt a bihari régióban. A politikus szerint Magyarhomorog jó példa arra, hogy a nehéz helyzetben nem minden megoldást "felülről", a kormánytól kell várni.

Forrás: http://agromonitor.hu/index.php/videk/39-videk/6080-szalmabalakkal-tueze...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.