Hirdetés

Hirdetés

„Magyarország Legjobb Pálinkája” a Mezőgazdasági Múzeumban

Szent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. Ma újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a „Pálinkás vitrin”. Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült.

A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyen nyert első díjat. Felmenőink annyira megbecsülték a pálinkát, hogy a falitékában tartották a Bibliával, a gyógyszeres üvegcsékkel és más becses tárggyal együtt. Szent Miklós napján a verseny győztes itala is méltó helyre kerül, az Agárdi Pálinkafőzde szilvapálinkáját ezentúl a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Pálinka vitrinjében őrzik - mondta a vidékfejlesztési miniszter. Fotó: Botár Gergely Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: a tárca támogatja az értékmentést, a minőségi, őshonos növények, gyümölcsfák megőrzését, a hagyományok átörökítését. A jó pálinkában félreérthetetlenül felismerhető a gyümölcs aromája, ezért a régi fajták elterjedésével újabb és újabb párlatokkal színesedik a kínálat.

A jövedéki törvény módosítása lehetővé tette, hogy ma már saját gyümölcspárlatunkkal kínálhatjuk a vendégeinket. A különleges, egyedi főzési eljárások, a titkos családi receptek így továbbra is fennmaradnak. A jövedéki törvény és a kistermelői rendelet módosításával lehetővé tettük, hogy a magyar emberek az európai gyakorlatnak megfelelően szabadon döntsenek a saját gyümölcseik felhasználásáról, akár lekvárról, akár pálinkáról legyen szó – mondta a miniszter az ünnepélyes ceremónián. A tárca határozott lépéseket tett a pálinka védelmében: ötven százalékkal nőtt a gyengébb minőségű, aromás szeszesitalok jövedéki adója.

A törvénymódosítás célja, hogy azokat a szeszes italokat hozza kedvezőbb helyzetbe, amelyek gyümölcsből készülnek és kiemelkedő a minőségük. A magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzésekor már nem kell jövedéki adót fizetni. Ez segíti a lehullott, vagy a frissen fel nem használt gyümölcs és a kipréselt szőlő törkölyének házi felhasználását. Vértes Tibor főzőmester és Fazekas Sándor (Fotó: Botár Gergely)

A pálinka mellett a többi gyümölcskészítmény, a lekvárok, szörpök, gyümölcslevek is előnyt élveznek az utánzatokkal szemben. A minisztérium a pálinkaversenyek védelmére rendeletet hozott, hogy a nemzeti ital hírnevét színvonalas, nemzetközileg elismert rendezvényeken erősítsük. Ilyen megmérettetés volt a 19. Magyar Országos Pálinka- és Törkölypálinka, Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Verseny, melyen a legfinomabb nedűket kóstolhatták, vásárolhatták meg az érdeklődők.

A versenyre 791 pálinkával neveztek, a bíráló bizottság 86 aranyérmet és 20 champion díjat osztott ki. Ez utóbbiak közül került ki győztesként az ország legjobb pálinkája. Lovász Sándor 2008 óta szervez pálinka versenyeket hazánkban. Tervei között szerepel, hogy 2012-ben Magyarország rendezze meg az első Pálinka-, Gyümölcs- és Borpárlat Világkupát.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

CsatolmányMéret
20111206_6922BG-496.png323.3 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.