Hirdetés

Hirdetés

Közepes kékfrankos-termés a soproni borvidéken

Mennyiségre és minőségre is közepesen jó az idei kékfrankos-termés Sopronban – foglalta össze a tapasztalatokat Taschner István hegybíró. A szőlő musttartalma 17 fok feletti, a hektáronkénti termés átlagosan 75 mázsa körül van. A termés majdnem egyharmadát még nem szedték le.

Egyfelől a jó idő miatt a szürettel kivárnak a gazdák, másrészt többen tagjai ausztriai szövetkezetnek, ott pedig október elején kezdődik a szüret, amely így ezeken a földeken két hét múlva fejeződhet be. A hegybíró két hete arról beszélt az MTI érdeklődésére, hogy az átlagosnál valamivel szerényebb mennyiségű, de az utóbbi két évnél sokkal jobb a szőlőtermés a soproni borvidéken. A korai piros veltelinit, a zenitet és az Irsai Olivért szedték le eddig - termésátlaguk hatvan mázsa volt hektáronként, ami a sokéves átlagnál valamivel kevesebb.

E szőlőket azonban nem felvásárlásra, hanem saját feldolgozásra szánják a gazdák - mondta. Az idei termés 15-20 százalékát károsította a jég, noha volt olyan terület - épp a fehérszőlőket adó Harka és Kópháza vidéke - ahol egy százhektáros területen 60 és 100 százalék között volt a jéggel elvert termés aránya.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/borszesz/47-borszesz/4621-koezepes-k...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.