Csak akkor álljon neki kocsonyát főzni, ha van legalább egy szabad napja. És ez nem vicc! Délután egykor kezdtem el főzni és este hétkor lett annyira puha a hús, hogy már levált a csontról. És ez csak a főzés, ehhez jön még az előkészítés, a bontás, a porciózás, a kihűtés, a zsírtalanítás, és csak ezek után lehet leülni egy kicsit. Persze csak akkor, ha nem bánja ha a konyhapult ragad, és hegyekben áll a mosogatnivaló.
Kocsonyát főzni nem kis feladat és elpakolni utána sem az. Vigyázat, csak erős idegzetűeknek ajánljuk!
Mielőtt hozzákezdtem volna e csodás étel elkészítéséhez, egy kis közvéleménykutatást tartottam a szerkesztőségben, hogy ki hogyan készíti a kocsonyát. Miután még a legkonyhabuzibb kolléganőm is azt mondta, hogy ő inkább megveszi mintsem, hogy elkészítse, egy kicsit meginogtam, de ha már bevállaltam nem volt visszaút. Persze, többen is mondták bent: „ááá kocsonyát készíteni tök egyszerű, csak fel kell rakni a húst főzni 4-5 órára és kész”! Ezúton üzenném a kollégáknak akik e véleményen vannak, AKKOR MOST MÁR FŐZHETNÉTEK KOCSONYÁT IS!
A Kórház utcai piacon vásároltam meg a hozzávalókat, a többi volt a háztartásban. Ha valakinek túl natúr ez a verzió, főzheti sokkal húslevesszerűbbre, ekkor jól be is lehet zöldségezni, a megfőtt zöldségeket is kiporciózva az egyes adagokba.
A leszűrt levet kitettem a teraszra egy órára, és amikor langyos lett, a tetejére kiült zsírt simán letudtam szedni kanállal, a maradékot meg felitattam konyhai papírtörlővel.
Végre az összes tányér kapott elegendő mennyiségű húst, és a lé rákanalazása már gyerekjátéknak bizonyult. Alufóliával fedtem le a mélytányért, a műanyag tálakra értelemszerűen a tetejüket tettem, és este kilenckor már kint is pihentek a teraszon. A következő egy órában a konyhát takarítottam. Éjfélkor már lehetett volna enni a kész cuccból, de még nem volt igazán kemény a kocsonya, ahhoz várni kellett reggelig.
Az egészre körülbelül 3500 forintot költöttem, és ez a mennyiség tíz tányérra volt elegendő. Az rendben van, hogy egy adag így körülbelül 350 forintra jön ki, de a hat óra főzés nyilván eléggé megdobja a villany/gáz számlát, a pepecselésről nem is beszélve. Az íze állítólag isteni lett, büszke is vagyok nagyon, bár enni belőle biztosan nem fogok.
Jó étvágyat!
forrás: http://divany.hu/alapkonyha/
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
Hozzászólások
Hát ez nagyon tettszett. Én
Hát ez nagyon tettszett. Én nagyon szeretem a kocsonyát, de egy kicsit másképp készítem, igaz már régen tanultam. Azért olyan drága, mert a füstölt dolgog, meg a lapocka megdobja az árat. Régen amikor még nemigen volt hűtőláda, a csontos részekből főzték a kocsonyát, meg ami úgymond "értéktelenebb". Úgymint a láb, fej, no és bőrke, illetve még nyelvet meg a füleket is tettek bele. Fokhagymát többet teszek bele, van hogy két nagy fejet teszek bele. Ha jól meg van pörzsölve, az előny. Ha felszeletelem a lábat, akkor szépen ki lehet vágni azokat a részeket, amikhez nehéz hozzájutni. Fűszert csak a fokhagymát, paprikát, és szemes borsot teszek bele. Amikor elkészül kiszedem a húst, szét adagolom, rászűröm a levest, és amikor meghűl a tányéron, akkor szedem le a zsírt. Nekem egy gondom van a kocsonyával. Amíg tart, nem tudok mást enni, annyira szeretem.