Hirdetés

Hirdetés

Kecskemétről irányították a gabonás adócsaló bűnszervezetet

Egy Kecskemétről irányított, jól felépített bűnszervezet milliárdos nagyságrendű adócsalást követett el mezőgazdasági termények kereskedelmével. A most lezárult nyomozásnak 46 gyanúsítottja van, 19-en kecskemétiek.
A nagy jelentőségű ügyben több mint két éve indított nyomozást a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága. 2011 márciusában közel száz nyomozó csapott le egy összehangolt akció keretében az adócsaló bűnszervezetre. Kilenc megyében és a fővárosban, összesen harmincöt helyszínen tartottak házkutatást, kihallgatást a bizonyítékok beszerzése érdekében. Azóta még több házkutatás lezajlott cégirodákban és lakásokon, és bővült a gyanúsítottak köre is. A nyomozást a héten zárták le, összesen 46 adócsalással gyanúsított elkövető ellen javasolnak vádemelést a megyei főügyészségnek. Az ügy iratai csaknem 45 ezer oldalt tesznek ki.

 

Barnáné Horváth Melinda, a NAV regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense kérdésünkre elmondta: a két kecskeméti férfi által irányított csoport három olasz gazdasági társaság nevében Magyarország szinte egész területén gabonát, illetve egyéb mezőgazdasági terményeket vásárolt. Mivel azt színlelték, hogy a teljes készletet Olaszországba fuvarozzák, nettó áron tudták beszerezni az árut, ugyanis a közösségen belüli értékesítés áfamentes.

- A valóságban azonban az árut nem szállították ki, hanem a szintén az elkövetők által irányított öt magyar cégen keresztül hazánkban értékesítették. A magyar cégek vagy nem tettek adóbevallást, vagy valótlan tartalmú adóminimalizáló bevallást nyújtottak be, hogy ne derüljön fény a csalásra – mondta el Barnáné Horváth Melinda.
Mivel a bűnszervezet a magyar vevőktől az áfával növelt ellenértéket kapta meg, és az áfát elcsalta, így a nagy „árrés” tudatában megengedhették maguknak, hogy a versenytársaknál drágábban vegyék meg a mezőgazdasági terményeket, egy kicsit magasabb árat kínáljanak. Azaz így egyfajta „versenyelőnyhöz” jutottak más vásárlókkal szemben.
A sajtóreferenstől megtudtuk: alapvetően búzával, kukoricával, árpával, repcével, napraforgóval üzleteltek a gyanúsítottak, de más termékekkel is folytatták a törvénytelen kereskedelmet.

- Virág, gépjárműalkatrész, ruházati termékek közösségen belüli értékesítését is színlelték – mondta el Barnáné Horváth Melinda.
A nyomozás során felmerült a gyanú, hogy az olasz cégeknek terményt eladók többsége is  tudott arról, hogy az általuk nettó áron értékesített árut nem viszik majd Olaszországba az olasz cégek. Ennek ellenére nem vallották be az áfát az ügyletek után. A termelőkkel együtt összesen 46 személyt gyanúsítanak adócsalással, közülük 19-en kecskemétiek. A bűnszervezetben heten vettek részt. A két irányító közül az egyik férfi egy idő után kiszállt az üzletből, de társa folytatta a szervezet működtetését. A bűnszervezet munkáját egy korábban ügyvédként dolgozó nő is segítette.

- A pénzügyi nyomozók éppen akkor jelentek meg a bűnszervezet vezetőjénél, amikor ő a szervezet működését igazoló iratokkal megérkezett Olaszországból. A bizonyítékok nagy része ekkor elő is került. A bűnszervezetet hosszabb időn keresztül irányító személy több mint 1 milliárd 200 millió forint általános forgalmi adóra elkövetett adócsalással gyanúsítható, ezért akár 16 év börtönbüntetésre is ítélheti a bíróság – jelentette ki Barnáné Horváth Melinda.
Az ügyben korábban öten voltak előzetes letartóztatásban, jelenleg pedig hárman vannak lakhelyelhagyási tilalom alatt.

forrás: http://www.baon.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.