Hirdetés

Hirdetés

Jót tehet a szegedi földnek a márciusi havazás

A szokatlan időjárás ellenére a szakemberek állítják, a mezőgazdaságnak kifejezetten jó, hogy ennyi csapadék esik, az ősszel elvetett növények pedig megerősödve mentek neki a télnek, így ők is jobban bírják a márciusi lehűlést. Tavaly ilyenkor alig 1-2 milliméter csapadék hullott, így remélhetőleg az idei termés sokkal jobb lesz, mint akkor volt.

 

A március elején jött hirtelen jó idő után a hónap közepén jelentősen visszaesett a hőmérséklet, az elmúlt két hétben pedig felváltva követte egymást az eső és a havazás. A kellemetlen időjárás a mezőgazdaságnak kifejezetten jól jön, tavaly ugyanis rendkívül száraz volt a március, ami végül a terméseken is meglátszott. Jelenleg 8-10 ezer hektár van belvíz alatt a megyében, de bizonyos esetekben – például legelőknél – ez még előnyös is.

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója megkeresésünkre elmondta, hogy a tavalyi száraz tavasz után a talajvíz-szint körülbelül két métert süllyedt, ami nagyon megnehezítette a Szeged környéki gazdák dolgát. “A mostani csapadékmennyiség azt is jelenti, hogy feltöltődik a talaj, így a kalászos növények akár júniusig is fel tudják használni a talaj nedvességét. Persze azért hátránya is van, mert ha tartósan vizes a föld, és nem tud megszikkadni, nem tudják elvetni a tavaszi növényeket” – mondta el a SzegedCafénak Futó Tamás.

Inkább most legyen, mint áprilisban.

A hőmérséklet-csökkenés szerencsére nem terheli meg nagyon a növényeket, bár tény, hogy márciusban ennél azért egy picit jobb idő szokott lenni. “Egyelőre “csak” a kajszibarack esetében kaptunk fagykárról jelentést, mert ott már megkezdődött a fa virágzása, de egyelőre még az sem jelentős, konkrét számot pedig csak később tudunk majd mondani. Az biztos, hogy az ősszel elvetett növények megerősödve mentek neki a télnek, mert november végéig nem nagyon volt fagy, így ők jól viselik a mostani időjárást. 2012-ben egyébként a fagykárok jelentős részét egy április 8-án jött -8 fokos hideg okozta, mert akkorra már a legtöbb növény kivirágzott, egy ilyen hideg ellen pedig már semmivel nem lehet védekezni” – emlékezett vissza a szakember, majd hozzátette: ebből a szempontból a mezőgazdaság jól járhat, hogy most van a lehűlés, mintha ismét áprilisban lenne.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.