Hirdetés

Hirdetés

Áts Károly: megtalálni és megmutatni a borcsodákat

Több száraz bor is szerepel Áts Károly toplistáján, pedig a legtöbb nemzetközi sikert az édes tokaji tételekkel érdemelte ki a borász, aki most kapta meg az Év Bortermelője díjat. A mádi Royal Tokaji Szőlőbirtok főborásza az InfoRádiónak elmondta: egyaránt szereti az aszúkat és a száraz borokat is.
 
Kedvenc borairól szólva Áts Károly kiemelte, hogy a mádi Szent Tamás dűlőből származó száraz tételeket különösen szereti, mivel ez a termőhely mindig képes valami újat mutatni a borokon keresztül. Borászként az a legfontosabb számára, hogy a keze alól kikerülő tételekkel minden esetben meg tudjon jeleníteni valami egyediséget.

Áts Károly számára mindegyik jellegzetes hegyaljai borban megfogalmazódnak az egyedi szépségek. Egy fajtatiszta száraz furmint számára izgalmas birtokborként is, de más kihívásokat jelent dűlőszelektált változatban bemutatni a furmint fajtát. Az előbbi esetben a borászat-, a dűlőnél a termőterület egyéniségét kell megmutatni. A Royal Tokaji birtokfurmintjából bizonyos évjáratokban akár 50-60 ezer palack készül.

Az Áts Cuvée, vagyis az édes házasítás esetében az a lényeg, hogy mindhárom jellegzetes hegyaljai szőlőfajta bora (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) együtt alakítsa ki a harmóniát, illetve mutassa meg azt az évjáratot, amelyben született. A dűlőszelektált aszúk is sok egyediséget vonultatnak fel - emelte ki a főborász.

Áts Károly arról is beszélt, hogy már az öt jelölt közé bekerülni is megtiszteltetés, illetve a korábbi munka, az eredmények elismerése. Hozzátette: a díj birtokában csak az lehet a cél, hogy megpróbálja még jobban végezni a munkát.
A mádi Royal Tokaji Borászat
A Royal Tokaji Borászat termőterülete 110 hektár. A bor éves mennyisége évjárattól és az aszúszem keletkezésétől függően: aszúbor 800-1000 hektoliter, Áts Cuvée 300-400 hektoliter, száraz Furmint: a 2011-es évtől 1000-1100 hektoliter. külföldi piacon?

A Royal Tokaji Borászati Zrt. borait közel 30 országban forgalmazzák. Ezek közül is kiemelkedik az Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Magyarország, amely országok az értékesítésünknek mintegy 80 százalékát teszik ki. Magyarországon számos borboltban, étteremben, hipermarketben kaphatók a boraik.

A pincészet számos díjat nyert nemzetközi borversenyeken is.

forrás: http://inforadio.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.