Hirdetés

Hirdetés

Általános de minimis támogatást kapnak 2012-ben a szárított takarmány-feldolgozók

Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a hazai szárított takarmány-feldolgozóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén. A vállalkozások évente legfeljebb 66.666 eurót – mintegy 20 millió forintot – igényelhetnek ebből a keretből.

A VM azért biztosítja a feldolgozók nemzeti forrását, hogy fenntartsa az állattenyésztés számára is kiemelten fontos hazai szárított takarmány-gyártását, ezáltal megőrizze az ágazatban dolgozók munkahelyét.

A fehérjetakarmányok termeléshez kötött támogatását 2003-ban az Európai Unió megszüntette, ám Magyarország uniós csatlakozásakor átmenetileg engedélyt kapott arra, hogy 2012. április 1-ig közösségi forrással segítse a hazai takarmánygyártással foglalkozó vállalkozásokat.

A határidő lejártával a VM az ágazat fenntartása érdekében továbbra is hozzájárul a gazdaságok nyersanyagköltségéhez, így a már termeléstől független támogatási rendszerben a szárított takarmány-feldolgozók megemelt összegű közvetlen forráshoz juthatnak.
Általános de minimis támogatásnak minősül minden olyan állami forrásból nyújtott támogatás, amelynek egy jogosult által igénybe vehető összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 200.000 eurónak megfelelő forintot, és amiről a támogatást nyújtó, vagy a jogszabály kimondja, hogy általános de minimis támogatásnak minősül.
A szárított takarmány feldolgozóknak – a korábbi, termeléshez kötött támogatásuk megszűnésével - kevesebb igazolást kell benyújtaniuk, továbbá egyszerűsödik a gazdák korábbi adminisztratív nyilvántartás-vezetési kötelezettsége. Az intézkedés – a Magyary Program célkitűzésének megfelelően - jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit.
A rendelet július 13-tól hatályos.

Forrás: VM Sajtóiroda

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.