Hirdetés

Hirdetés

Sülve-főve. Családi gabona-nap Az Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe c. kiállítás nyitórendezvénye

Esemény ideje: 
Szombat, 2011. Január 29. 10.00 - 17.00

Lépjen be a gabonafélék csodálatosan gazdag birodalmába! Szívesen sütne dísztésztát? Kipróbálná milyen a molnárlegény élete? Ha szeretne különleges étkeket kóstolni, szalmakalapot készíteni, vagy bepillantani a liliputi malom birodalomba, itt a helye!

Az „Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe" című kiállításhoz kapcsolódó családi napon mindenki elkészítheti saját kunkorgóját, magképét vagy mézeskalácsát. Megismerkedhetnek a növény kalandos történetével, a Gabona Teremben pedig kiderül, hogy mi fán terem a gabona! Ízelítő a programkínálatból:
Szalma klub Hagyományos szalmafonó technikák bemutatása tanítása, szalmatárgyak készítése: hajtű, kunkorgó, szalmakalap, kalászos aratódíszek, jelvények, állatkák, borona, szívecske, Szent Brigitta keresztje. Nagy magkép projekt A projekt keretében egy óriás képet készítünk el különböző magvak felhasználásával.
A program keretében természetesen mindenki maga is elkészítheti majd saját, hazavihető, magokból kirakott képét. „Mástészta" Hagyományos tésztakészítés A gabonákat sokféleképpen elfogyaszthatjuk, főzött magként és őrleményéből készült tésztaként is. A program keretében megismerkedhetünk a különböző, hagyományos levestésztákkal, amelyek tájegységenként, ételek szerint szinte végtelen számú változatosságot mutatnak.

Dísztészta sütés A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje közreműködésével a helyszínen úgynevezett halott, élesztőmentes tésztából, különböző díszes, a falra is kihelyezhető tésztaképeket készíthetnek majd a tésztakészítésben már jártas, vagy még járatlan péklegények és leányok.
Mézeskalácssütés Mézeskalácsot napjainkban leginkább csak a karácsonyi ünnepek tájékán készítünk, de ne feledjük, e finom, édes, színes, díszes, tükrös sütemény, a régi vásárok, búcsúk egyik legfontosabb eleme, igazi vásárfia! Nem árt idejében megtanulni elkészítésének fortélyait! Ezt gyúrd össze! Víz+só+liszt = gyurmaanyag, amelyből nem csak díszes tárgyakat, hanem ezen a különleges napon molnár mesterbélyegeket is készíthetsz!

Ha szeretnél valódi molnárlegénnyé válni, nincs más dolgod, mint végigjárni vándorkönyveddel a kiállítás állomásait, megválaszolni a kérdéseket és átvenni a molnár szakmai okleveledet! Ne aludjál, lisztes molnár! - interaktív programok A magtól a kenyérig Az óránként induló interaktív tematikus játék keretében a gyerekek dalok és mondókák kíséretében megismerkednek a kenyér elkészítésének valamennyi fázisával, a mag elvetésétől kezdve annak learatásáig, őrléséig és a tészta meggyúrásáig.

A játék végén a kóstoló sem maradhat el, hiszen a résztevők a Fejedelmi Pékek langallóiból falatozhatnak. Az leszel, amit megeszel! Drámapedagógiai műhely Wellisch Maya drámatanárral Lisztes molnárok és molnárnék játszóháza A játszóház az óvodás és kisiskolás gyermekek számára nyújt önfeledt kikapcsolódást. A játszóházban megismerkedhetnek a gabona méréséhez, tárolásához, feldolgozásához kapcsolódó tevékenységeket, vagyis szitálhatnak, őrölhetnek, lisztet, búzát pakolhatnak tála, zsákba.

Gabonakaland - A gabona ezer éve A múzeum történeti kiállítását végigjárva időutazáson vehetünk részt, ahol megismerkedhetünk a különböző korok gabona-feldolgozási és -fogyasztási hagyományaival. Az útvonal fontosabb állomásai: honfoglalás előtti időszak, honfoglalás kora és középkor, reneszánsz és törökkor, 18-19. század. Liliputi malom-birodalom Tudta-e, hogy Magyarország a 19. században malom-nagyhatalom volt? Budapest 18 malma a világ elsőszámú gabona feldolgozójává tette az országot. A kiállítási tereket végigjárva számos malom modellel találkozhatunk.

Gabona Terem, ahol a tudás megterem Lépjen be a gabonafélék csodálatosan gazdag világába, ismerje meg a Gabona(B)irodalmat és a Gabona-Babonákat, a gabona biológiáját és történelmét, énekeljünk, játsszunk, mert a gabona maga az élet! Gasztro-programok Pékáruk vására a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje Kemence Pékség közreműködésével Honfoglaláskori és középkori gabona ételek Sós gabonás ételek: lestyános zöldséges köles kása, medvehagymás hajdinakása, savanyúkáposztás árpakása Édes gabonás ételek: gömbőcke (tönkölybúzadarás, mézes, gyümölcsös gömbőc), lekváros zabkása, mézes-mákos búza, csíramálé Ital kínálat: köleses sör, ciberelé

További programok - tárlatvezetés az „Egy csipetnyi Európa - A Taste of Europe" című kiállításban 10 és 14 órától - hazai gabona nemesítők kiállítása - táplálkozási tanácsadás - vásár (biotermékek, magvak, csírák stb.)

Jegyárak: Alap belépőjegyek: - felnőtt: 1000 Ft - diák (6-14 év) és nyugdíjas: 500 Ft - családi jegy (2 felnőtt, 2-3 gyermek): 2500 Ft Érvényes: a Perec-jegynél nem említett valamennyi programra, illetve a múzeum időszaki és állandó kiállításainak megtekintésére.

Perec-jegy (0-100 év):100 Ft/fő/állomás A Perec-jegy a következő kézműves foglalkozásokon való részvételhez szükséges belépő: Szalma klub három állomása (külön jegy/állomás); Hagyományos tésztakészítés; Dísztészta sütés; Mézeskalácssütés; Ezt gyúrd össze! Alapjeggyel látogatható programok: Magkép készítés; A magtól a kenyérig, Lisztesmolnárok és molnárnék játszóháza; Gabonakaland - A gabona ezer éve; Liliputi malom-birodalom; Gabona Terem, ahol a tudás (meg)terem; Gasztro-programok; Szakmai kiállítók standja; Táplálkozási tanácsadás; Tárlatlátogatás; Vásár.

Forrás: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/article.php?article_id=368

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.