Hirdetés

Hirdetés

Térségi fórumokkal hangolja össze a VM a vidékfejlesztési tervezést


Térségi fórumsorozatot tartott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Agrárszaktancsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) a vidékfejlesztési tervezési folyamatok összehangolása érdekében a megyék képviselői és a tervezési munkában érintettek számára az elmúlt hetekben.

V. Németh Zsoltot, a VM vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerint a minisztérium célja, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus programalkotása keretében a tervezést a lehető legjobban összehangolja a megyei elképzelésekkel. Fórumot tartottak Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Győrben és Pécsen, szerdán pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban tartották az eredményeket összegző országos konferenciát.
Az államtitkár a tervezést előkészítő megyei fórumsorozatot értékelve hangsúlyozta: minden eddiginél szorosabb tárcaközi, szektorközi együttműködésre van szükség a következő hétéves uniós költségvetési ciklus tervezésében. Újdonság lesz, hogy létrejön a Közös Stratégiai Keret, amelyben egyesítik az eddig különálló alapokat (például az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapot, az Európai Szociális Alapot). Így lehetővé válik a többalapú tervezés, azaz a multifund.
Magyarország már döntött arról, hogy élni fog a többalapú tervezéssel, és arról is, hogy a Leader-módszert - azaz a közösségek által irányított helyi fejlesztéseket - kiterjeszti a kisebb városokra és a többi alap felhasználására is. Erre fel kell készíteni a Leader-szervezeteket.
Búsi Lajos, a VM vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ezzel kapcsolatban kiemelte: nagyon fontos annak az eljárásrendnek a megfelelő kialakítása, amely kezelni tudja a többalapú rendszert. Megjegyezte: a multifund alkalmazását az Európai Unió összes országa most tanulja.
Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezés során fontos a társadalom érintett csoportjainak bevonása. Az MNVH a jövő év elején megyénként találkozási pontot alakít ki a vidékfejlesztésben érdekelt társadalmi szervezeteknek, hogy be tudjanak kapcsolódni a tervezésbe. Hozzátette: január 31-ig elkészül az első stratégiai dokumentum, amely az uniós partnerségi megállapodás alapja lesz.

forrás: http://www.agromonitor.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.