Hozzávalók: 1 kg fi nomliszt, 1 csomag (2,5 dkg.) élesztő, 2-2,5 bögre tej, 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál cukor, 1 jó evőkanál zsír, só
Elkészítése: Az élesztőt futtassuk fel 1 bögre cukros tejben. Öntsük az edénybe a szitált liszt közepébe, kicsit dolgozzuk át, majd öntsünk hozzá még egy bögre jó langyos tejet, tegyük hozzá a felvert tojást és a sót. Közepes állagú legyen a tészta, dolgozzuk jól ki, majd tegyük hozzá a langyos zsírt, és tovább gyúrjuk addig, míg az edény oldaláról és a
kezünkről le nem válik a tészta.
Lisztezzük le, takarjuk be abrosszal, tegyünk rá annyi terítőt, hogy jó melegben legyen a tészta. Kb. 1 órát kelesztjük, majd öklömnyi cipókat formálunk belőle, kicsit átgyúrjuk, és még legalább 10 percig kelesztjük. Ujjunkat a cipó közepébe szúrjuk, és körkörösen nyújtjuk, majd szétvesszük, és hosszú rudat
formálunk a tésztából. Megsodorjuk - ez is nagyban hozzájárul a szálas tésztához-, majd kettes fonatba fonjuk, és összezárjuk a kört.
Még legalább fél órát hagyjuk kelni, tojással megkenjük és sütjük. A kemencében, hőkkün (forró kövön) sült az igazi, de lehet tepsiben, a tűzhelyben is készíteni.
Forrás és megrendelés: Gaál Zsuzsanna: Az őrségi konyha kincsei
Gaál Zsuzsanna a Veteményeskertek hősei játékunkhoz ajánlott fel könyveket a szakmai zsűri által kiválasztott nyerteseknek.
Csatolmány | Méret |
---|---|
kalacs-atlatszo.png | 18.79 KB |
A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.
43 hét 1 nap
2 év 36 hét
3 év 45 hét
3 év 47 hét
8 év 6 hét
8 év 39 hét
8 év 48 hét
8 év 48 hét
6 év 2 hét
8 év 52 hét