Hirdetés

Hirdetés

Ellenőrzik a magyar boltok polcait: tiltott termékek után kutatnak

Az Országos Tiszti Főorvosi Hivatalhoz mostanában több lakossági panasz érkezett egyes étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban.

Ezeket a termékeket általában külföldön bejegyzett honlapokról lehet megrendelni, forgalmazásukat pedig nem jelentették be. Előfordul az is, hogy egy-egy termék olyan összetevőket tartalmaz, amelyet tilos felhasználni az Európai Unió területén.Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, hogy a bejelentett étrend-kiegészítő készítmények hatósági ellenőrzését más hatóságokkal együtt a megyei vagy fővárosi kormányhivatalok járási hivatalai végzik egy egyhetes akció keretében. Hozzátette: ellenőrzéseket egész évben végeznek, nem csak a szóban forgó termékek kapcsán. Az akció során gyógyszertárakban, kereskedelmi üzletekben, drogériákban és bioboltokban kerestek olyan étrend-kiegészítőket az ellenőrök, amelyeket az elmúlt évben valamilyen ok miatt kitiltottak – magyarázta a helyettes országos tiszti főorvos.

A külföldön bejegyzett honlapokon étrend-kiegészítőket forgalmazók nem tesznek eleget a jogszabályban előírt kötelezettségeknek, azaz ezt nem jelentik be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetben. Hozzátette: ezek a készítmények nincsenek bevizsgálva. Ezekre az esetekre a fogyasztókon keresztül derül fény, amikor vagy nincs semmi hatása a készítmény szedésének, vagy olyan tünetei keletkeznek, amelyekkel orvoshoz kell fordulni – jegyezte meg. Főként fogyókúrás szereket vásárolnak így az emberek – mondta Szabó Enikő –, és előfordulhatnak mellékhatások, súlyos tünetek.

A helyettes országos tiszti főorvos szerint, míg az üzletekben kapható készítmények kontrollálhatóak, addig a honlapokon azt hirdetnek, amit akarnak, és gyakran a dicsérő véleményezések sem hitelesek. Ezek a készítmények tartalmazhatnak olyan anyagokat is, amelyek ún. új élelmiszernek minősülnének, tehát korábban élelmiszerként nem voltak bejelentve – fűzte hozzá –, így nem is lehet tudni, hogy milyen hatásokat okozhatnak a szervezetben fogyasztásuk után.

Az étrend-kiegészítők piaca nagyon fellendült az elmúlt évben – mondta Szabó Enikő. Tavaly 63 darab készítményt tiltottak ki, ennek a 80-90 százaléka olyan, amit sikerült „kifogni” a piacra kerülés előtt – szögezte le a helyettes országos tiszti főorvos.

(Forrás. Híradó.hu, M1 - Ma reggel)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.