Hirdetés

Hirdetés

Egyeztetés a készülő földtörvényről

Szakmai szervezetek, szakértők részvételével folytatott egyeztetést ma az új földtörvény tervezetéről a Vidékfejlesztési Minisztérium. A koncepcióról hónapok óta zajlik a társadalmi párbeszéd, a szaktárcához folyamatosan érkeznek a kitöltött kérdőívek az új földügyi törvényben szabályozásra kerülő témákról, és hamarosan az ellenzéki pártokkal is egyeztet a tárca. A cél egy jól működő ernyőtörvény létrehozása széles társadalmi egyetértéssel.

A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium legfontosabb célkitűzései között szerepel a nemzeti elkötelezettségű vidékfejlesztési politika, azon belül az új földügyi szabályozás megvalósítása.  Az új jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok kiszűrése, továbbá hogy a föld a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák tulajdonába, illetve használatába kerüljön. 
Az új földtörvény koncepciója vázolja a magyarországi földbirtokviszonyok sajátosságait, a kialakult földtulajdoni szerkezetet, a sajátos megoldásokat igénylő helyzeteket. Áttekintést ad az EU-s csatlakozási szerződésből adódó követelményekről. Mindezek alapján olyan földforgalmi szabályozásra törekszik, amely a rendelkezésre álló mozgástéren belül a legmesszebbmenőkig érvényesíti a termőföld nemzeti hatáskörben tartásához fűződő érdekeinket.
Az új jogszabály-tervezetet várhatóan július közepén nyújtja be a tárca a parlamenthez, és az Országgyűlés ősszel tárgyalja meg a törvényjavaslatot.

 

Budapest, 2012. június 20.                                                  
Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája
sajto@vm.gov.hu
1/795-2137

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.