Hirdetés

Hirdetés

Minden idők legjobb mezőgazdasági exportteljesítménye tavaly

A magyar mezőgazdaság minden idők legjobb exportteljesítményét produkálta tavaly, a kivitel értéke meghaladta a 8 milliárd eurót (mintegy 2300 milliárd forint) - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai konferencián.

Az agrárgazdaság 2012 évi 8,08 milliárd eurós exportteljesítménye 12,4 százalékkal haladta meg az előző évi 7,19 milliárd eurós szintet. Tavaly a behozatal 0,6 százalékkal 4,47 milliárd euróra nőtt a 2011-es 4,44 milliárd euróról. Ezzel a magyar agrárgazdasági többlet 2012-ben 3,61 milliárd eurót tett ki, szemben a 2011-es 2,75 milliárd euróval. Látható, hogy a magyar mezőgazdaság jobban teljesít 2012-ben.
Czerván György kiemelte: az agrárgazdaság adta az ország külker aktívumának 52,9 százalékát. Az agrárgazdaság kivitele 2004 óta több mint a kétszeresére nőtt az akkori 3 milliárd euróról.

Az államtitkár emlékeztetett: az előzetes adatok alapján a mezőgazdaság kibocsátása (előállított termelési értéke), mintegy a 2229 milliárd forintot tett ki, szemben a 2011-es 2168 milliárd forinttal. A mezőgazdaság termelési értéke 2012-ben 2,8 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva. A volumen 9,2 százalékkal csökkent, míg a termelői árak 13,3 százalékkal nőttek.

A támogatásokról elmondta: a magyar gazdálkodók az idén mintegy 60 milliárd forinttal több támogatásra számíthatnak összességében, mint a múlt évben. Ebben az évben az agrár- és vidékfejlesztési támogatások teljes összege 690,88 milliárd forintot tesz ki, szemben a múlt évi 630,54 milliárd forinttal. Az államtitkár jelezte: a magyar gazdálkodók számára kifizetett múlt évi területalapú támogatás összege mintegy 60 ezer forint volt hektáronként, ez az idén várhatóan 66 ezer forintra emelkedik. A termeléshez kötött támogatások közül megemlítette: a különleges tejtámogatás hasonló mértékű lesz az idén, mint a múlt évben, kilogrammonként valamivel meghaladja majd a 9 forintot.
Czerván György szólt a termeléstől elválasztott támogatási jogcímek közül a kérődző szerkezetátalakítási programról, amelyre 2013-ban mintegy 44,5 millió euró (mintegy 12,6 milliárd forint) költhető, míg a zöldség-gyümölcs szerkezetátalakítási programra 9 millió euró, azaz mintegy 2,5 milliárd forint jut. Jelezte, hogy az idén elkezdődik a sertésprogram, amelynek elindításához 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre, és a célja a jelenlegi mintegy 2,9-3,0 milliósra becsült sertésállomány növelése.

Az Agrár Forgóeszköz Hitelprogramhoz hasonlóan Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram elindítását is tervezik. Erre a célra várhatóan mintegy 6 milliárd forint forrás áll majd rendelkezésre. Bővíteni fogják a jogosultak körét - például egyéb mezőgazdasági, erdészeti és halászati termékpályán működő, elismert termelői csoportokkal - az Új Magyarország TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogramban.

MTI/VM Sajtóiroda

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.