Hirdetés

Hirdetés

Megszavazta az Országgyűlés a cukorgyárak privatizálását vizsgáló bizottság megalakulását

A bizottság vizsgálja a cukorgyárak privatizációját, valamint - Font Sándor és Ivanics Ferenc és Sebestyén László országgyűlési képviselők javaslatára - Magyarország európai uniós csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot, és annak itthoni következményeit.

Az országgyűlés 302 igen szavazattal 46 ellenében fogadta el a képviselők javaslatát. A tizenhat tagú vizsgálóbizottság feladata lesz továbbá, hogy felderítse a gyárak értékesítéséből befolyt összeg miként aránylott azok piaci értékéhez, és miért kerültek főként külföldi tulajdonba az üzemek. A privatizációt követően a gyártás és a termelés további visszaesése 2006-ban, az EU cukorrendtartási reformjával folytatódott.

Az unió négy év alatt hatmillió tonnával csökkentette a közösségen belül előállított cukor mennyiségét. Az üzemek privatizációjakor tulajdont szerzett külföldi befektetők százéves hagyományokra visszatekintő gyárakat zártak be. A hazai cukortermelés nyereséges volt, ennek ellenére a szocialista-szabaddemokrata kormány asszisztált az EU-döntéséhez, amely 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég működik Kaposváron, ahol csupán a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő, mert az uniós csatlakozáskor kiharcolt - 402 ezer tonnás – magyar cukorkvóta 75 százalékát visszaadtuk Brüsszelnek.

Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így a hazai gazdaság importra szorul. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint fontos, hogy az Unió újra végiggondolja cukorpolitikáját, amelynek Magyarország is szenvedő alanya. Olyan szabályozást kell kidolgozni, amely a jövőben garantálja, hogy a fogyasztó elfogadható áron tudjon hozzájutni ehhez a fontos élelmezési cikkhez. Az Európai Unió 2014 utáni ciklusának kezdetéig, az agrárstratégia keretei között fel kell készülni a kvóták megszűnésével bekövetkező változásokra. Ehhez azonban nélkülözhetetlen a rendszerváltozás utáni kormányzatok cukorpiaci intézkedéseinek széles körű vizsgálata, és a következtetések levonása, ami a most megalakult országgyűlési bizottság feladata lesz.

Vidékfejlesztési Minisztérium
Sajtóiroda
1055 Budapest, Kossuth tér 11.
telefon: (06-1)301-4274
sajto@vm.gov.hu

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.