Hirdetés

Hirdetés

Londoni elemzők: lassan szűrődik át a nyári élelmiszerársokk

A nyári élelmiszerársokkból egyelőre nem sok érződik a magyarországi fogyasztói árakban - állapították meg a vártnál alacsonyabb novemberi inflációs adatok keddi ismertetése után londoni pénzügyi elemzők.

    A felzárkózó piacokra szakosodott citybeli szakértők keddi kommentárjaikban egyetértettek abban is, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatpolitikájára az új adatsor nem sok hatással lesz, mivel az MNB monetáris döntéseit most már nem elsősorban az infláció határozza meg, és elképzelhető, hogy jövőre 5,00 százalék alá csökken a magyar jegybank alapkamata. 
    A KSH keddi közlése szerint a múlt hónapban 5,2 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet az októberben mért 6,0 százalékos éves inflációs ütem után. Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni házak 5,3-5,6 százalék közötti inflációs előrejelzéseket adtak novemberre.
    A keddi adatismertetés utáni kommentárjukban a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői közölték: saját számításaik szerint a feldolgozatlan élelmiszerek ára átlagosan mindössze 0,9 százalékkal emelkedett havi összevetésben, és ez azt jelenti, hogy e termékcsoport tizenkét havi áremelkedése 14,4 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 17,0 százalékról.
    A 4cast elemzői szerint az utóbbi hónapok magyarországi inflációs adatsorai világosan jelzik, hogy a gabonafélék globális nyári áremelkedése eddig csak nagyon tompított mértékben szűrődött át a magyar fogyasztói árakba. Ez egyértelműen kedvező jelenség, ám a következő hónapokban az átszűrődési folyamat várhatóan további áremelkedési nyomást gyakorol az élelmiszerszegmensben - jósolták a cég szakértői.
    Mindazonáltal a 4cast szerint úgy tűnik, az MNB monetáris politikája az elmúlt hónapokban elszakadt az inflációs folyamatoktól, és emiatt valószínűleg a vártnál jobb novemberi inflációs adatok sem gyakorolnak majd különösebb hatást a magyar jegybank monetáris döntéseire.
    Ennél fontosabb tényező lesz, hogy a decemberi inflációs jelentés mit tartalmaz majd. Meglehetősen valószínű ugyanakkor, hogy lesz az alapesti prognózis mellett egy alternatív forgatókönyvmodell is, amelyet a monetáris tanács enyhítésre hajló külső tagjai várhatóan "sajátjuknak fogadnak majd el, függetlenül attól, hogy az alapeseti forgatókönyv mit fog jelezni" - jósolták keddi kommentárjukban a 4cast elemzői.
    A City egyik legnagyobb befektetési csoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó szakértői is annak a véleményüknek adtak hangot a novemberi inflációs számok keddi ismertetése után, hogy az adatsornak valószínűleg nem lesz jelentősebb hatása a monetáris politikára. 
    A ház londoni elemzői közölték, a monetáris tanács következő négy ülésétől is további kamatcsökkentéseket várnak, és ennek alapján azzal számolnak, hogy március végére 5,00 százalékig csökken a magyar jegybanki alapkamat a jelenlegi 6,00 százalékról.
    A teljes kosárra számolt infláció várható további csökkenése miatt a pozitív tartományban marad az MNB reálkamata a folytatódó kamatcsökkentésekkel együtt is, és ha az energiaár-infláció alacsony marad, és az élelmiszerek áremelkedési üteme tovább mérséklődik, akkor növekszik a március utáni további MNB-kamatcsökkentések valószínűsége - jósolták keddi kommentárjukban a Barclays londoni elemzői.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a keddi adatismertetés után közölték: számításaik szerint az éves szintű magyarországi infláció jelenleg időarányosan mintegy 0,4 százalékponttal az MNB szeptemberi előrejelzése alatt jár. 
    A ház elemzői közölték azt is, hogy várakozásuk szerint az átlagos infláció jövőre 4,4 százalékra süllyed az ez évre valószínűsített 5,7 százalékról.
    A JP Morgan londoni szakértőinek számításai szerint a kormány által bejelentett 10 százalékos lakossági gáz- és áramdíjcsökkentés 2013-ban hozzávetőleg 0,5 százalékponttal csökkentheti az átlagos inflációt, emellett az ez év elején végrehajtott áfaemelés belépő bázishatásai is lassítják majd az inflációs ütemet 2013 elején.
    A JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint e tényezők inflációlassító hatása meghaladja a pénzügyi tranzakciós illetékből és az élelmiszerárakból eredő inflációs nyomást.
    Mindezek alapján a cég azt jósolja, hogy az MNB valószínűleg lefelé módosítja 2013-ra szóló inflációs előrejelzését jövő heti új becslésében.
    A JP Morgan londoni szakértői is megállapították keddi kommentárjukban, hogy a rossz idei termésnek eddig nem volt jelentős hatása a fogyasztói élelmiszerárakra, valószínűleg a gyenge kereslet miatt.
    A ház elemzői szerint mindezt összevetve "nagyon valószínű" egy újabb 0,25 százalékpontos MNB-kamatcsökkentés a monetáris tanács jövő heti ülésén.
    A JP Morgan jelenlegi előrejelzése az, hogy az MNB-alapkamat áprilisra 5,00 százalékig csökken, de a ház londoni szakértői látnak esélyt arra is, hogy a magyar jegybanki kamat 4,50 százalékig süllyedhet 2013 közepére. 
   

A cég szerint ugyanakkor a következő hónapok fő eseménykockázata a márciusban esedékes vezetőváltás az MNB-ben. Ugyanis ha kísérlet történik a kormány gazdaságpolitikájának előmozdítására "nem hagyományos" monetáris eszközök alkalmazásával, az gyengítheti az MNB hitelességét és nyomást gyakorolhat a magyar befektetési eszközök árazására is - vélekedtek keddi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

forrás: http://www.agrarhirek.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.