Hirdetés

Hirdetés

Közös szövetkezetben a kapuvári és a csornai cukorrépa-termelők

Kizárólag termelőtevékenységet folytató alapító tagokkal megalakult a térség egyik legnagyobb gazdaszövetkezete, a Rábaközi Korona Szövetkezet – közölték az alapítók. A termelők a hazai cukorgyártás újraindítását segítenék elő a megyében, ahol – mint állítják – a hajdani petőházi cukorgyár bezárása komoly veszteséget okozott nemcsak a térség agráriumának és munkavállalóinak, hanem a magyar gazdaságnak is.

A közlemény emlékeztet, hogy két egymással párhuzamos kezdeményezésről lehetett tudni, amelyek célja egy térségi cukorgyár létesítése volt. „A kapuvári és a csornai kezdeményezés szálai a Rábaközi Korona Szövetkezet alapításával egybe fonódtak és egységesen próbáljuk a térség, valamint a határos termelési régió termelőinek érdekeit érvényesíteni egy lehetséges rábaközi cukorgyár beindításáért” – áll a közleményben.

A termelők tisztában vannak azzal, hogy a hazai cukorgyártás ismételt beindítása csupán az Európai Unió (EU) által megszabott kvótarendszer felülvizsgálatától és újra-elosztásától függően lehetséges. A Rábaközi Korona Szövetkezet alapító tagjai azonban kivétel nélkül nemzetgazdasági érdeknek tekintik a hazai cukorgyártás kérdését, és a nemzeti vidékstratégiában megfogalmazott vidékfejlesztési irányvonalak megyei szinten is megvalósítható „nagyon kívánatos és konkrét lépésének” tartják a térségi cukorgyártás újraindítását. A termelők ennek érdekében a kormányzat célkitűzéseit minden tekintetben készek támogatni, s egyúttal remélik, hogy együttműködési szándék mutatkozik a döntéshozók részéről is a megyében megvalósuló cukorgyár kérdésében, mely lehetőséget teremthet egy tisztán hazai tulajdonban lévő cukorgyár beindítására.

A Rábaközi Korona Szövetkezetbe a megye termelőin kívül a környező megyék gazdái is csatlakoztak. Mint ismeretes, két szomszédos megyében folyt cukorgyártás az 1990-es évek végéig: a Komárom megyei Ácson, valamint a Vas megyei Sárváron. Emiatt a szövetkezet-alapítás során a Koordinációs Előkészítő Bizottság úgy határozott, hogy nem kizárólag megyei termelőket vár soraiba, hanem minden olyan szomszédos megye termelőit, ahol a cukorrépa-termesztésnek hagyományai voltak.

Forrás: http://www.agromonitor.hu/index.php/mezo/35-mezo/4609-koezoes-szoevetkez...

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.