Hirdetés

Hirdetés

A helyi termékeket együtt, egymásnak is kínálják

Szerző: Miskei Anita
Forrás:
http://feol.hu/

Nemrégiben végre hazánkban is elindult egy törekvés, mely azt célozza, hogy a helyi, a hazai terméket válasszuk az üzletek polcain, a vásárokban. A kezdeményezés pedig igazán népszerű, egyre többen válogatnak a portékák között, s akár utaznak is azért, hogy háztáji tojás, házi tej, Marika néni lekvárja kerüljön az asztalra.

Nagy Viktória családja egy gazdaságot vezet, sokáig Érdre jártak, ott értékesítették füstölt áruikat, sajtjaikat, lekvárjaikat. Tavaly augusztusban aztán arra gondolt, Pázmándon megszámlálhatatlanul sok helyi kistermelő van, együtt népszerűbbé tehetnék a pázmándi termékeket.

Rendszeresen összejönnek a pázmándi „spájzban”, a termelők, kézművesek megmutatják portékáikat (Fotó: Nagy Viktória)

– 2012 novemberében, éppen egy évvel ezelőtt aztán megalakítottuk a Pázmándi Spájzot, melyhez több helyi is csatlakozott, elhozta portékáit. Úgy vélem, egyetlen ember, őstermelő kevés ahhoz, hogy piacra lépjen a portékáival, közösen azonban sikert érhetünk el – mondta Nagy Viktória.

Hosszú évekkel, évtizedekkel ezelőtt még megszokott volt, hogy a vidéki emberek a felesleges gyümölcsöt, zöldséget „felvitték” a piacra, s ott eladták a több kosár barackot, meggyet, épp azt, aminek szezonja volt. Nagyapáink a városiaknak kínálták portékáikat, s például a házi tojásnak ma sincs párja.

Pázmánd egy a hagyományokat őrző, ápoló település, ahol a helyi termékek mellett a kézműves mesterségeket is őrzik, továbbadják. Bandi bácsi, azaz Köllő András például kosárfonásra tanítja a fiatalabbakat, lányokat, asszonyokat, de férfiakat is. Nincs elég vessző, ha húsvét előtt siba botot készít. Azt mondja, szeretné átadni tudását a fiatalabbaknak.

A cikk itt folytatódik: http://feol.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.