Hirdetés

Hirdetés

Veisenberger Eleonóra

Játékunk támogatói, a nyeremények felajánlói:

Szponzoraink Panyola Község Panyolai Elixír Magyar Természetvédők Szövetsége Tihanyi Piac Placc Szatmári Ízek Háza Gaál Zsuzsa, Múltidéző Vendégház Galgaszappany Biokiskert Fotológus Kft. Megyeri Szabolcs, Kertész.blog.hu Magyar Konyha Blup! Babzsákfotelbolt

  • Hősünk: Veisenberger Eleonóra
  • A gyönyörű kert helye: Veresegyház
  • Kategória: 3. vidéki mini kert

Pest mellé, kisvárosba költözve a házunk mellé rendezett kertet is kaptunk. Gyep, díszbokrok, szép virágok. De hiányzott valami. Ahogy a gyerek/gyerekek cseperedtek a kert hátsó szegletében kialakítottunk egy-két emelt ágyást. Amolyan réteges kertecskét (Lasagne garden), hogy a lányok lássák hogy terem a paradicsom és mi lesz a magocskából vetés után. Az aljára vastag barna kartonpapír került megnedvesítve, rá a lenyírt fű, az összegereblyézett avar, a rendelt 3 köbméter marhatrágyás termőföld, komposzt (melyet már előtte is „termeltünk”, hogy ne vesszen kárba a konyhai hulladék), némi fahamu, a tetejére pedig vékony réteg szalma. Mindezt ősszel barkácsoltunk és aztán csenben vártunk tavaszig.

Februárban azért a gyerekekkel paradicsommagokat vetettünk pohárkákba és gondolatban terveztük a kertet, vártuk a tavasz érkezését.
Tavasszal kikerültek a palánták (a paradicsomok, most először lettek ferdén, jó mélyen ültetve és nagyon meghálálták). Voltak saját és a piacon vettek is. A paradicsomok közé bársonyvirágok kerültek, bazsalikom. A paradicsom szakaszt gumószeller zárta. A szomszéd ágyásban fejes saláta, karalábé, cukorborsó (jól átvészelte a takarás alatt a kései havazást is) és uborka került. Ez utóbbiból csak 3 tő, de az termett annyit, hogy még kovászolni is kellett belőle, mert nem győztük nyersen enni holott a kertinek a héja is ehető, ahogy azt a nagylányom mondja :-)

Az ágyásainkban helyet kapott még a saját magról ültetett körömvirág, egy zsályabokor (már száradnak az első szedés levelei teának és fűszernek), metélőhagyma és tárkony (őt minden növény jó szomszédnak tartja) is. Nekik nagyobb szerencséjük volt mint a büdöskének, mert azt már az első héten tövig rágták a csigák. Első felindulásból elmentem csigaport venni, de aztán védett voltuk miatt (éti csiga) és tekintettel arra, hogy mást nem nagyon károsítottak maradt a kézi összegyűjtés és elhordás. A lányok örömmel segítettek a csigavadászatban.
A salátát megtámadó kisméretű meztelencsigákra már morcosabban néztünk, de mivel ők csak a saláta külső leveleit eszegették és azon vígan elvoltak ellenük is a begyűjtést alkalmaztuk csak.

Az egysornyi cukorborsóból sokszor került a levesbe és még a hűtőbe is tettünk el télire. A paradicsomok most ontják a terméseiket, először az apró 1000 gyümölcsű pici piros és körte alakú citromsárga érett. Lassan szedhető az ökörszív és az amish paradicsom is. A hatalmasra megnőtt (nevét sajnos nem tudjuk) még zöld, de már nagyon kíváncsiak vagyunk az ízére.

A pusztán 5-5 tőnyi pici pariból már sokat megettünk (a lányok csak úgy semmi nélkül eszegetik és bevallom sokszor én is), adtunk ajándékba és került az éléskamrába kísérleti alapon sós vízben sterilizálva télire.
A szép nagyra nőtt salátafejek helyén most erősödik a 4 tőnyi kellbimbó és néhány céklapalánta. Rövid tenyészidejű zöldborsó is került még a földbe ha szerencsénk lesz még eszünk az idén belőle.
És még meg sem említettem a két csodaszép szármángoldot az egyik pink a másik pedig citromsárga levélnyelével és hatalmas levelével díszeleg. Főzeléknek nem, de levesbe gyakran főzzük. Nem csak szép, finom is!

A szalmának hála, bár szeretik a csigák eső után, nem kell a gazzal megküzdeni. Ha nem is annyira mint a zöldmulcs, de tartja a nedvességet. A kertünkkel örömmel foglalatoskodunk. Számomra szinte kötelező a hosszú irodában töltött órák után hazaérve hátrasétálni, öntözni vagy csak gyönyörködni.
Nem használtunk műtrágyát, permetet, a szódabikarbónás vizet szőlőre hallottam alkalmazni. Nekünk egyenlőre bevált a kellbimbónál a káposztalepke ellen is. Olykor-olykor kaptak a palánták em-bio-s lemosást amitől látványosan erőre kaptak. A betegnek látszó leveleket levágtuk, de erre ritkán került sor.

Nem tartom magam hősnek inkább kíváncsinak és kísérletezőnek. A veteményesünk pici és természetesen kell vásárolnunk hétről hétre a piacon, de úgy hiszem, hogy sokat kaptunk tőle.
(Nem véletlen a megszemélyesítés.)

A nyárnak még nincs vége de már tervezem hová kerül a tél alá ültetett fokhagyma, levélmángold és spenót (enni és zöldmulcsnak is). Mekkora területen kellnek majd ki a felvirágzottan kapott sóska utódai?!

Lesz e sikere a jövőre tervezett futóbabnak? Hová ültetem jövőre a paradicsomokat, és ezek után engem már nem lep meg, de férjem a fejét fogta mikor nyaralás alatt a boltból pár zacskó vetőmaggal jöttem ki :-) Megígértette velem, hogy a gyep közepére nem ültetek semmit, de az már nem lepi meg, hogy a teraszon a muskátli mellett „véletlenül” kinőtt fejtett babból volt a hétvégi levesünkben :-D

Veisenberger Eleonóra, Veresegyház

Képek:

Veisenberger Eleonóra

A kert

Veisenberger Eleonóra

A mángold

Veisenberger Eleonóra

A "parika"

< Vissza a játék főoldalára

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.