Hirdetés

Hirdetés

A VM mindent megtesz a törvény alapján állami tulajdonba kerülő védett területek tulajdonosainak kártalanításáért

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent elkövet annak érdekében, hogy a jogszabályi előírások alapján állami kézbe kerülő védett területek tulajdonosait kártalanítsa. A vonatkozó törvény értelmében még mintegy 100 ezer hektár védett és védelemre tervezett terület állami tulajdonba vételét kell megvalósítani legkésőbb 2015 végéig.

Mivel a tárca idei büdzséjében rendelkezésre álló 2 milliárd forint főként az úgynevezett „zsebszerződéssel” érintett területek kisajátítására fordítható, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy más költségvetési források mozgósításával is biztosítsa az anyagi fedezetet az érintett védett területek tulajdonosainak kártalanítására.  A jövő évi költségvetés tervezésekor a VM javaslatot tesz arra, hogy az állam az arra jogosultak pénzbeli kártalanítására különítse el a szükséges összeget.

Annak ellenére, hogy a vonatkozó törvény értelmében minden évben biztosítani kell a szükséges forrást a költségvetésben a területek állami tulajdonba vételére és a jogosultak kártalanítására, az előző kormányok 2004-től ezt nem tették meg.

A kormány minden eddiginél nagyobb forrást biztosít a védettségi szint helyreállítására. 2012-ben több mint 1 milliárd forint állt a 10 nemzeti park igazgatóság rendelkezésére, amelyből összesen 2051 hektár védett természeti terület állami tulajdonba vétele – és a jogosultak kártalanítása – valósult meg. Ebben az évben ennek dupláját: 2 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium erre a célra. Emellett a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet is átcsoportosított további 450 millió forintot az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területén található, feltehetőleg „zsebszerződéssel” érintett védett természeti területek állami tulajdonba vételére.

A védettségi szint helyreállításáért felelős 10 nemzeti park igazgatóság még ebben az évben várhatóan újabb, mintegy 3000 hektár védett természeti területet tud majd állami tulajdonba venni, biztosítva a jogosultak egyidejű teljes pénzbeli kártalanítását.    


VM Sajtóiroda
sajto@vm.gov.hu
(06-1) 795-2137

Vidékfejlesztési Minisztérium

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.