Hirdetés

Hirdetés

Visszatáncolóban a kormányzat

 

Ki is kerülhet a földtörvény-tervezetből az a passzus, amely kizárólag az agrártársaságok számára a birtokmérethez szabva foglalkoztatási kötelezettséget ír elő - lepte meg Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége közgyűlésének hallgatóságát.

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára igyekezett békülékeny hangot megütni a tanácskozáson, de a főleg kis és közepes agrárvállalkozásokat képviselő mezőgazdászok továbbra is erős aggodalommal és fenntartásokkal figyelik a kormányzat agrárpolitikáját.

Talán a földtörvény legvitatottabb, a birtokmérethez rendelt foglalkoztatási kötelezettségről szóló pontjánál hátrál meg a kormány, amelyben diszkriminatív módon csak az agrártársaságokra vonatkoznának az előírások. Legalábbis Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) közgyűlésén bejelentette: az sem kizárt hogy ezt a passzust kiveszik a földforgalmazásról szóló törvény tervezetéből. Ezzel a kötelezettséggel ugyanis a szakemberek szerint végleg ellehetetlenítenék a mezőgazdasági társaságokat. Elképzelhető, hogy az agrárkormányzat megfogadja Gőgös Zoltán, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke által szorgalmazott javaslatot, hogy minden haszonállatra 2 hektár földet számolhassanak a gazdaságok.

Ez lazítaná az 1200 hektáros felső birtokhatárt, amelybe Czerván közlése szerint a társaságok tagjainak területe nem is számítana bele. A szakpolitikus azt is megjegyezte, hogy a korábbi bejelentésekkel ellentétben idén már biztosan nem fogadják el a jogszabályt. Részletes vitájára valószínűleg 2013. februárjában kerítenek sort és a törvény júliustól lépne hatályba. A legtöbb agrárszakember szerint azonban jelenlegi formájában a legokosabb lenne az egész tervezetet elfelejteni és valódi egyeztetés után újat alkotni.

Horváth Gábor, a MOSZ főtitkára a Népszavának elmondta, a kormányzat láthatóan egy másik fontos ügyben is zavarban van. Orbán Viktor miniszterelnök korábban a Magyar Gazdakörök és Országos Szövetségének (Magosz) vezetőivel folytatott egyeztetésen megígérte, hogy kétharmados törvénybe, illetve az alaptörvénybe foglalják a magyar termőföld védelmét. A főtitkár szerint vélhetően az üzemszabályozás egyes pontjait emeli kétharmados törvénybe a kormányzat, mert abban szerepelnek az adózással, támogatással kapcsolatos passzusok. A földtörvény tartalmaz üzemszabályozási előírásokat, de azok között akadnak alkotmányellenes pontok is - mutatott rá a főtitkár. Ezek közé tartozik szerinte az is, hogy megszabnák a termelési módok kötelező felső birtokhatárát.

A földforgalmazási törvény a jelenlegi formájában ellehetetlenítené az évi 100 milliárdot a költségvetésbe befizető, a termelés több mint 50 százalékát adó agrártársaságokat - mutatott rá Nagy Tamás, a MOSZ elnöke. A szakember szerint a kormány egy olyan agrárpolitikai koncepció alapján készítette el a törvényjavaslatot, amelynek semmi köze ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaságnak versenyképesen kell termelnie, növelnie a GDP-t, s adót fizetnie. Azt is elfogadhatatlannak tartotta, hogy a jogszabály-tervezet alapján termőföldet csak az úgynevezett földművesek vehetnek. Ez kétmillió földtulajdonos birtokát értékeli le, és korlátozza a tulajdon fölötti rendelkezés szabadságát, a magántulajdon szentségét.

"Ezért is döbbenetes az intézményes egyeztetési rendszer gyors felszámolása attól a kormányzattól, amely azt hirdette, minden fontos kérdésről társadalmi párbeszédet fog folytatni; ehelyett minden hivatalos fórum megszűnt" - fűzte hozzá Nagy Tamás. Arra is emlékeztetett, hogy az elmúlt 20 évben minden agrárminiszter negyedévente egyeztetett a szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel, ám Fazekas Sándorral az elmúlt 2,5 évben erre a MOSZ esetében egyszer sem került sor.

Újrapályáztatná az MSZP az állami földeket

Amint az MSZP-nek lehetősége lesz rá, felülvizsgáltatja azokat a földbérleti pályázatokat, amelyek zavaros körülmények között köttettek, tehát ahol műkörmösök, tetőfedők és fideszes barátok jutottak földhöz. Ha bebizonyosodik, hogy ezeket nem jogszerű körülmények között, a morálnak és az erkölcsnek megfelelően kapták meg, akkor vissza fogja venni ezeket a földeket, és a helyben gazdálkodóknak fogja újra pályázaton lehetőségként felajánlani - mondta Mesterházy Attila szerdán Veszprémben.

Az MSZP elnöke a párt kihelyezett frakcióülése után közölte: nem elitcserét akarnak, hanem olyan új politikát, amelynek eredményeként Magyarországon bővül a foglalkoztatás, beindul a gazdasági növekedés, a kis- és középvállalkozók forráshoz jutnak és a szegénység jelentős mértékben csökken. Az agráriumban - miként jelezte - a technológiafejlesztés miatt nem lehet nagyságrendekkel több új munkahelyet teremteni, de néhány ágazatban, mint amilyen az állattenyésztés, a kertészet és a zöldenergiák alkalmazása, igen. Agrárprogramjuk révén jó minőségű, olcsó, magyar élelmiszerrel szeretnék ellátni az ország piacát, emellett növelni a vidék megtartó erejét.
Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke hangsúlyozta: az MSZP nem a nagygazdaságok pártja, a 106 ezer hivatalosan foglalkoztatott, ebben az ágazatban most is dolgozó ember érdekeit próbálják védeni a földtörvénnyel szemben.

Beke Károly, az MSZP Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Szövetségének megyei alelnöke a párt agrárpolitikájáról azt mondta: az segíti a fiatal családok letelepedését helyben, biztonságos jövőt nyújt a magyar vidéken, biztosítja a generációváltást, finanszírozható, kedvezményes hiteleket teremt, s nemcsak a fiatalokat támogatja, hanem a visszavonulásra készülő időseket is. (MTI, http://www.nepszava.hu/
)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.