Hirdetés

Hirdetés

Téves információk a krumpliról

A krumpli rendkívül egészséges zöldség, sok B-vitamint, káliumot, kalciumot, fluort tartalmaz, de van benne foszfor, réz és cink is. Nem szólva a rostokról, amelyek rendkívül fontosak a jó emésztéshez. A gumós zöldségben van antistressz vitamin is, azaz folsav és pantoténsav. A föld gyümölcse feszesíti a bőrt, jótékonyan hat az idegekre.

Tipp:

- A reggeli 250 kcal, az ebéd és a vacsora 300-300. Délután még jár 150 kcal-nyi falatka. Így áll össze a napi étrend. Mindenképpen igyunk sokat (2 liter ásványvíz), mert a sikeres fogyókúrához szükséges a méregtelenítés is, ami folyadék nélkül lehetetlen.

- A burgonyát héjában főzzük meg, és utána pirítsuk meg. Így jobban megőrzi a benne rejlő ballasztanyagokat (élelmi rostokat). Ezek segítenek az emésztés felgyorsításában, és fokozzák az anyagcserét.

 

Reggeli változatosan

- Almás müzli Reszeljünk le egy savanykás almát, keverjük össze 1 ek citromlével, 1 ek kókuszreszelékkel, 3 ek natúr gabonamüzlivel. Öntsük le 1 dl zsírszegény tejjel.

- Mogyorókrémes zsemle Keverjünk össze ek mogyorókrémet 2 ek túróval, kenjünk meg vele egy rozsos zsömlét. Hozzá megihatunk 1,5 dl zsírszegény tejet 1 tk mézzel. - Almás palacsinta Meghámozunk, szeletekre vágunk fél almát. Összekeverünk egy tojássárgáját 1 dl tejjel, 30 g liszttel, 1 ek mézzel, serpenyőbe öntjük, és kirakjuk az almával. Mindkét oldalát megsütjük.

- Sonkás szendvics Megpirítunk két szelet rozskenyeret, megkenjük 1 tk ketchuppel, rárakunk 5 dkg sárgadinnyét, felszeletelve. Ráfektetünk két vékony szelet gépsonkát.

1. nap: ebéd, vacsora Kaliforniai saláta (350 kcal) Héjában megfőzünk 30 dkg burgonyát. Elkeverünk 4 ek citromlevet, 1,5 dl forró zöldséglevest, fél tk mustárt, 1 tk olajat, sózzuk, borsozzuk. A krumplit meghámozzuk, karikákra vágjuk, és még melegen megöntözzük a meleg öntettel. Feldarabolunk egy szál zellerszárat, fél piros húsú paprikát, összekeverjük 1 ek kukoricával, és a krumplihoz adjuk. Megpirítunk 10 dkg rákot, fokhagymával ízesítjük, a salátával kínáljuk.

Krumplilepény (350 kcal) Meghámozunk 30 dkg burgonyát, egy kis cukkinival együtt lereszeljük. A két zöldséget összekeverjük egy tojással, 10 dkg kalóriaszegény sajtkrémmel, 2 ek felaprított zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk, kis lepényeket formázunk belőle, és serpenyőben megsütjük. A mártáshoz összekeverünk 1 dl natúr joghurtot 1 ek felaprított zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk, és a lepényekkel fogyasztjuk.

2. nap: ebéd, vacsora Texasi burger (350 kcal) Meghámozunk, feldarabolunk 25 dkg burgonyát, sós vízben megfőzzük. Összedolgozunk 10 dkg darált marhahúst 1 tk sűrített paradicsommal, 1 ek zsírszegény túróval, sóval, borssal ízesítjük. Pogácsát formázunk belőle, serpenyőben 1 tk olajon megpirítjuk. A krumplit leszűrjük, összetörjük 1 ek tejföllel. Felkarikázunk két paradicsomot, fűszerezzük, a hús után ezt is megpirítjuk, a krumplival és a hússal fogyasztjuk.

Kreol serpenyő (350 kcal) Csíkokra vágunk 10 dkg csirkemellfilét, és 1 tk olajon megpirítjuk. Meghámozunk 25 dkg burgonyát, egy fej hagymát, egy gerezd fokhagymát, feldaraboljuk, és a hús után nyolc percig pirítjuk. Sóval, curryvel ízesítjük. Kockákra vágunk egy piros húsú paprikát, 20 dkg paradicsomot, a hússal és 1 ek kukoricával együtt visszatesszük a zöldségekhez. Még öt percig pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük.

3. nap: ebéd, vacsora

Chilis-babos krumpli (350 kcal) Meghámozunk egy gerezd fokhagymát, egy fej hagymát, felaprítjuk, összedolgozzuk 75 g darált marhahússal, és 1 tk olajon morzsásra pirítjuk. Megtisztítunk, kockákra vágunk 20 dkg burgonyát, 1,5 dl zöldséglevessel együtt a húsra öntjük, és tíz percig főzzük. Hozzáadunk 20 dkg darabolt paradicsomot (konzerv), 1 ek kukoricát, 2 ek vörös babot (konzerv), és még tíz percig főzzük. Ízesítjük.

Rakott krumpli (357 kcal) Megtisztítunk, vékony karikákra vágunk 25 dkg burgonyát, kibélelünk vele egy kis tűzálló tálkát. Csíkokra vágunk 2,5 dkg füstölt sonkát, karikákra egy szál zöldhagymát, és a krumplira szórjuk. Elkeverünk 2 ek tejfölt egy tojással, 2,5 dkg zsírszegény reszelt sajttal, sózzuk, borsozzuk, csipetnyi kakukkfűvel ízesítjük, és a krumplira öntjük. A sütőben 200 C-fokon kb. harminc percig sütjük.

4. nap: ebéd, vacsora

Krumplis csirke (300 kcal) Megtisztítunk, darabokra vágunk 12 dkg krumplit, 20 dkg répát, egy hagymát, csíkokra 12,5 dkg csirkemellfilét. A húst 1 tk olajon megpirítjuk, kivesszük. Utána megpirítjuk a krumplit és a hagymát, ízesítjük, felöntjük 1,5 dl zöldséglevessel, és öt percig főzzük. Hozzáadjuk a répát, még tíz percig főzzük, belekeverjük a húst, 2 ek zsírszegény tejfölt, végül 1 ek vegyes zöldfűszerrel ízesítjük.

Húsgombócleves (300 kcal) Összedolgozunk 75 g darált marhahúst 1 ek túróval, fél tk mustárral, 2 ek zsemlemorzsával, sóval, borssal, kis gombócokat formázunk belőle, és 1 tk olajon megpirítjuk, kiszedjük. Szeletekre vágunk egy vékony szál pórét, egy répát, 20 dkg krumplit, egy gyökeret. A hús után megpirítjuk, felöntjük fél liter zöldséglevessel, tizenöt percig főzzük. Visszatesszük a húst, még öt percig forraljuk, és belekeverünk 2 ek snidlinget.

5. nap: ebéd, vacsora

Halfalatok pürével (300 kcal) Megtisztítunk, feldarabolunk 25 dkg krumplit, egy hagymát, egy gerezd fokhagymát, és 1 tk olajon megpirítjuk. Felöntjük 2 dl zöldséglevessel, tizenöt percig főzzük, majd péppé törjük. 1 ek zsírszegény tejföllel, 1 ek vegyes zöldfűszerrel és 1 tk mustárral ízesítjük. Kockákra vágunk 15 dkg halfilét, 1 ek citromlével meglocsoljuk, és 1 tk olajon két percig pirítjuk. A halat a pürével, egy citromszelettel körítjük.

Indiai fazék (300 kcal) Kockákra vágunk két vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, 15 dkg krumplit, 20 dkg sütőtököt, és 7,5 dkg sovány sertéshúst. 1 tk olajon megpirítjuk a húst, kivesszük. Utána szintén megpirítjuk a zöldségeket, sóval, borssal, curryvel ízesítjük. Felöntjük 2 dl zöldséglevessel, és tizenöt percig főzzük. Félrehúzzuk, belekeverünk 5dkg natúr joghurtot, 1 tk felaprított mentalevelet, és sóval, borssal ízesítjük.

6. nap: ebéd, vacsora

Sajtos gratin (300 kcal) Meghámozunk, kis darabokra vágunk 20 dkg krumplit és 20 dkg sütőtököt. Felaprítunk egy fej vöröshagymát, egy gerezd fokhagymát, 1 tk olajon megpirítjuk. Hozzáadunk három zsályalevelet, 1,5 dl zöldséglevest, 3 ek főzőtejszínt, a krumplit, és öt percig főzzük. Belekeverjük a tököt is, és még öt percig főzzük. Tűzálló tálba öntjük, megszórjuk 15 g parmezánnal, 1 ek zsemlemorzsával, és 200 C-fokon öt percig pirítjuk.

Sajtos lepény (300 kcal) Meghámozunk 30 dkg burgonyát, lereszeljük. Összekeverjük egy tojással, 1 ek zsírszegény reszelt sajttal, egy gerezd összezúzott fokhagymával, 2 ek felaprított zöldfűszerrel, sózzuk, borsozzuk, kis lepényeket formázunk belőle, és serpenyőben megsütjük. A mártáshoz összekeverünk 2 ek zsírszegény tejfölt 1 ek felaprított snidlinggel, sózzuk, borsozzuk, és a lepényekkel fogyasztjuk.

Naponta egyszer Délutánonként jár egy kis kényeztetés.

- Sajt szőlővel: egy szelet abonettre halmozunk 75 g mag nélküli szőlőt és 20 g zsírszegény camembert sajtot.

- Áfonyaital: leturmixolunk 12,5 dkg áfonyát (fagyasztott) 1,5 dl natúr joghurttal.

Fogyókúra idején

A burgonyában található szénhidráttól sokáig jóllakottnak érezzük magunkat, és a vércukorszintünk is állandó marad. 10 dkg krumpliban pedig csak kb. 70 kcal található, 80 százaléka víz, 2 százaléka értékes, nélkülözhetetlen fehérje. Már 15 dkg-nyi gumó fedezi a napi alapvető fontosságú aminosav-szükségletünket (ezt a fehérjékből állítjuk elő), amire rendkívül nagy szüksége van a szervezetnek.

Forrás: STOP/Fanny

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.