Hirdetés

Hirdetés

SZEPTEMBER 10-IG JELEZHETIK KÁRTÉRÍTÉSI IGÉNYÜKET A GMO-VAL SZENNYEZETT SZAPORÍTÓANYAG HASZNÁLATA MIATT KÁROSULT TERMELŐK

A Magyar Agrárkamara felhívja az érintettek figyelmét, hogy a szeptember 5-én hatályba lépett 96/2012. (IX. 4.) VM rendelet értelmében a Vidékfejlesztési Minisztérium kártérítést nyújt a géntechnológiával módosított szervezettel szennyezett szaporítóanyag felhasználása miatt kárt szenvedett termelők részére.

A kártérítés a GMO-val szennyezett szaporítóanyag köztermesztésbe bocsátása miatt az érintett növényi kultúra, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) által meghatározott pufferzónán belül található ivarilag kompatibilis növényfajt tartalmazó növényi kultúra NÉBiH által elrendelt és 2012. július 31-ig végrehajtott megsemmisítéséhez kapcsolódóan vehető igénybe.

A kártérítés során a megsemmisítésre kötelezett részére:

  • a GMO-val szennyezett és megsemmisített szaporító anyag igazolt ellenértéke,
  • a GMO-val szennyezett szaporító anyag köztermesztésbe bocsátásával érintett növényi kultúra, valamint a NÉBiH által meghatározott pufferzónán belül található ivarilag kompatibilis növényfajt tartalmazó növényi kultúra megsemmisítése miatt figyelembe vehető hozamkárérték,
  • a megsemmisítés igazolt költségei, illetve
  • a megsemmisítés során harmadik személynek okozott kár téríthető meg.

 

A károsult termelők hektáronként 360 ezer forint megelőlegezett átalány hozamkárértéket vehetnek igénybe.

Az érintett gazdálkodók kárfedező juttatás iránti igényüket az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon nyújthatják be. A kitöltött dokumentumot szeptember 10-ig kell eljuttatni az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságához.

Kárfedező juttatásra az a termelő jogosult, aki a felmerült kárigényéről nem mondott le, azt másra nem engedményezte. A kárfedező juttatással fedezett kár más forrásból megtérülő részét visszafizetési kötelezettség terheli.

A Magyar Agrárkamara a kárfedező juttatás megfizetésére 2012. szeptember 28-ig engedményezési szerződést köt a károsult termelőkkel. A kártérítést a VM legkésőbb 2012. október 19-ig folyósítja.

 

További információ:              

MAGYAR AGRÁRKAMARA/Dózsa Gergely László
dozsa.gergely.laszlo@agrarkamara.hu
+36 1 802-6121

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.