Hirdetés

Hirdetés

A szárazság ellenére közepes a haltermés a tolnai tógazdaságokban

 
 

A nyári aszály ellenére közepes haltermésre számítanak az őszi lehalászás végéhez közeledve a Tolna megyei tógazdaságok, amelyek részben az exportpiacok szűküléséről számoltak be.

A 220 hektáron haltermeléssel foglalkozó varsádi Czikkhalas Halastavai Kft.-nél 500-550 tonna ponty lehalászására számítanak, ami az évi átlag körül alakul - mondta Katics Máté cégvezető, hozzátéve, hogy a nyári vízhiány elsősorban a ragadozó állomány hozamát csökkentette. Ez a víz- és a takarmányínséges évhez képest jónak mondható - jegyezte meg. A bonyhádi Pannónia Zrt., amely 86 hektáros tórendszeren gazdálkodik, nem érte el a szokásos 80-90 tonnás piaci "pontytermést", ez azonban nem az időjárás miatt alakult így - közölte az MTI-vel Bertalan Béla ágazatvezető. A dombóvári Hetényhal Kft. ügyvezetője, Farkas György ugyanakkor elmondta: a pontyállományban mintegy 30 százalékos súlycsökkenéssel számolnak, miután a nyári aszály miatt nem etethették a szokott mennyiségű takarmánnyal a halakat.
A tógazdaságok vezetői szerint a tavalyihoz hasonló, kilogrammonként 450-550 forintos tóparti árat kínálnak a felvásárlók az étkezési pontyért. Farkas György ezzel kapcsolatban megjegyezte: ennyiért egyelőre nem értékesít pontyot.  A piaci lehetőségekről szólva a tavaly mintegy 500 millió forintos árbevételt elért Czikkhalas Kft. cégvezetője közölte: a a külföldi - lengyel és román - piacaik szűkültek, pontyra, ragadozó fajokra nincs exportkereslet.
A 65 hektáros tógazdasággal rendelkező, de a térség termelőinek halmennyiségét - összesen 80-100 tonna halat - is külföldre közvetítő bonyhádi Csibi Hal Kft. ügyvezetője, Csibi Csaba arról tájékoztatott: bár Romániában erőteljesen visszaesett a magyar hal iránti kereslet, a korábbi belga, német, osztrák és lengyel piacokon megmaradtak az értékesítési lehetőségek.

forrás: http://www.agromonitor.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.