Hirdetés

Hirdetés

Száműzik Oroszországból a McDonald’sot

Az orosz hatóságok 9 hónapot adtak a McDonald’s gyorsétterem-hálózatnak, hogy összepakoljanak és elhúzzanak az országból.

Száműzik Oroszországból a McDonald’sot
Piros lapot kaptak az orosz McDonalds-ok

Az amerikai központú étteremlánc étkezdéiben kínált ételek visszafordíthatatlan egészségügyi károkat okoznak az orosz lakosságnak – állapították meg az egészségügyi tárca és a fogyasztóvédelmi hivatal szakemberei. Az orosz FogNews hírügynökség értesülései szerint a hatóságok már két éve figyelik árgus szemmel az országban üzemelő McDonald’sok működését, s ezalatt komoly szabálysértéseket tártak fel.

A fogyasztóvédelem számos esetben részesítette figyelmeztetésben, illetve bírságban az üzemeltetőket az étlapon szereplő ételek rossz minősége és az élelmiszer-tárolási szabályok megsértése miatt. Ezek az intézkedések azonban hatástalanok maradtak, sőt egyes üzletvezetők kenőpénzzel, sőt olykor fenyegetésekkel próbálták jobb belátásra bírni az ellenőröket. Ezek után a fogyasztóvédők az orosz Egészségügyi Minisztérium segítségét kérték, melynek szakértőivel egyetértésben megállapították, hogy a gyorsétteremláncnak nincs helye többé az országban.

Miután az oroszországi McDonald’s 9 hónapot kapott a végelszámolásra és az elköltözésre, az elmúlt héten megérkeztek Moszkvába a cég amerikai képviselői, akik bírósági keresetben támadták meg a döntést, illetve megpróbálták tárgyalásos úton rendezni a vitát, mely utóbbi nem járt sikerrel. Ami pedig a per sikerét illeti, az fogyasztóvédelmi hivatal jogászai nem sok esélyt adnak az amerikaiaknak az orosz bíróságon.

Mint ismeretes, Svájcban már az év kezdetén bezárták az összes McDonald’sot, de egy sor más európai országban is kezdeményezték az egészségtelen ételeket kínáló gyorséttermek visszaszorítását.

Szerző: Palkó István, Hír24.hu

Termelőtől.hu megjegyzése:

Szabadság, szabad akarat: nem egyszerű kérdés ez, hiszen olyan országot akartunk 1989-ben, ahol szabadon gondolkodhatunk, ne azt együk, amit mások jónak gondolnak, olyan üzleti vállalkozásba kezdhessünk, amilyenbe csak akarunk, persze a törvényi keretek között. 

Egészség: az államnak joga és talán kötelessége és érdeke is figyelnie az állampolgárok egészségi állapotára. Ezért van tiltva a kábítószer, de nincs tiltva az alkohol és a cigaretta. A McDonalds ilyen egészségügyi kockázat lenne? És a körömpörkölt? A kommersz alkoholok? Egyébként lehet kapni salátát is a McDonaldsban. Az is egészségtelen? Ha a hamburger az, akkor tiltsák be a hamburgert!

Gazdaság: 2011-ben 15 milliárdért vásárolt hazai alapanyagokat a hazai McDonalds. Ez nem kevés. E mellett sok-sok embert foglalkoztat. És reméljük rendesen adózik is. Sok esetben rendesebben mint sok hazai vállalkozás. Arról nem ismerek hatástanulmányt, hogy a McDonalds-ok működése hány hazai vállalkozásnak tett be. Persze azon felül, hogy a hazait előnyben kell részesíteni, a piaci verseny nekünk vevőknek jobb szolgáltatásokat kell nyújtson. Sajnos ezt ellenőrizni kell tudni, mert a verseny érdekében olyan eszközöket is használnak a magasabb profit miatt, ami minket vevőket megkárosít. És egy tőkeerős multi nagyon könnyen le tud győzni egy hazai kisvállalkozót. Ez kiváltképpen igaz, ha hamburgerről van szó. Gulyáslevest meg csak nem a McDonaldsban eszünk...

Kiegészítés: a fenti sorok a hazai állapotokra utalnak, mivel nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon a McDonald's-ot többször elmarasztalták volna, ahogy az tették Oroszországban. Kemény az orosz reakció, de mindenképpen példaértékű, hiszen a nagy tőkével rendelkező multinacionális cégeknek 1-1 pénzbírság meg sem kottyan, nem tartja vissza őket a jogsértésektől. Látjuk ezt itthon is, szinte minden héten.

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.