Hirdetés

Hirdetés

Szalmabála-kertészkedés: újabb lépés a fenntartható önellátás felé

Forrás: www.resilientcommunities.com

Fordította: Bacskovszky Anett angol-magyar szakfordító (e-mail: banett74(kukac)gmail(pont)com)

Időnk nagy részét azzal töltjük szerkesztőségünkben, hogy az alkalmazkodóképességünk javítására szolgáló új ötleteket értékeljük. Néhány hónapja írtunk egy szalmabálás növénytermesztési módszerről, mely ígéretes eredményekkel kecsegtetett. A szalmabála-kertészkedés általában szalmabálába ültetett növényekből álló emelt ágyásokat jelent. Ezzel a termesztési móddal kihasználhatjuk az emelt ágyás előnyeit, méghozzá egy bőségesen rendelkezésre álló és olcsó közegben. A szalmabálák segítenek visszatartani a nedvességet, a tápanyagfelesleg pedig beszivárog az alatta lévő talajba, ezáltal javíthatjuk kertünk földjének általános egészségét is. Íme néhány növény, melyeket már sikeresen termesztettek ezzel a módszerrel:

Paradicsom

Paprika

Uborka

Tök

Sütőtök

Cukkíni

Földieper

A West Virginia Egyetemen sikeresen folyt szalmabála-kertészkedés vizsgálat. 

Nagyon jó érzés, amikor azt halljuk, hogy valamelyik előfizetőnk megvalósítja ötleteinket, javaslatainkat, ahogy azt Andrew LaBanc is tette. 

Andrew kertészeti végzettséggel rendelkezik, és amikor olvasta a szalmabála-kertészkedésről szóló bejegyzésünket, azonnal tudta, hogy azt könnyen megvalósíthatja saját kertjében és közösségében is.

Andrew négy olyan előnyét említi a szalmabála-kertészkedésnek, melyek miatt kiváló lehetőséget jelent mindazoknak, akik talajmentes növénytermesztési módszert keresnek:

Mivel a bála nagyjából 30 cm-rel magasabb, mint a talajszint, a rágcsálóknak és más állatoknak nehezebb megrágniuk a terményt.

Az emelt ágyás gondozásakor nem kell annyira lehajolni, és így kisebb az izomhúzódás esélye is.

A szalmabála-kertészkedés gyakorlatilag gyommentes rendszer.

A módszer nagyon kevés negatív hatást gyakorol a kertre, például nincs szükség szántásra, ásásra sem.

Andrew nem csak saját kertjében valósította meg a szalmabálán alapuló növénytermesztést, hanem közösségében is tanítja a módszert, ezen kívül segít másoknak a szalmabálák beültetésében és gondozásában.

Ez egy olyan dolog, amiből igazán tanulhatunk, hiszen jól szemlélteti a fenntartható technikák által biztosított újabb önfenntartási és bevételszerzési lehetőségeket. 

Ez természetesen újabb kérdést vet fel: milyen más szükségleteket lehet még kielégíteni otthon és közösségünkben, hogy rugalmasabban tudjunk alkalmazkodni a körülményekhez? Ezt mindenkinek magának kell kitalálnia. Gyűjtsék össze azokat a fenntartható megoldásokat, melyeket megvalósítottak, megvalósíthatnak otthon, és osszák meg ezeket a tapasztalatokat a közösségükben, hogy mások is tanulhassanak belőle.

A szalmabála-kertészkedésről részletesebb leírás található angolul itt

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.