Hirdetés

Hirdetés

A Rubik-kocka ihlette a magyar séf versenyfogásait

Huszonnégy nemzet képviselőivel méri össze tudását a Bocuse d'Or nagy presztízsű szakácsversenyen január 30-án Lyonban Széll Tamás, aki támogatóival együtt sajtótájékoztató keretében beszélt felkészüléséről kedden.

Széll Tamás versenyfogásait a Rubik-kocka ihlette: a világhírű magyar játékot nemcsak formájában, de színeiben is megidézi a menü, melynek pontos részleteit a verseny napjáig titok övezi. A tálon keverednek az alapanyagok és a színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, a harmónia, csakúgy, mint a kirakott kockánál.

A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje elmondta, a munka a koncepció megtervezésével indult, majd megkezdődött a versenyhelyzetre felkészítő aktív gyakorlás. A koncepciót fiatal magyar dizájnerek fejlesztették, hogy az egyedülálló találmány következetesen átgondolt látványban köszönjön vissza.

Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D'or Akadémia elnöke szerint Széll nagyon jó versenyző, akiben nincs vizsgadrukk, így néhány nappal a szombati indulás előtt nyugodt a légkör, magabiztos a csapat.

A verseny mellett, a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhat Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy ezzel Magyarország bekerült egy "elit klubba", az ország számára turisztikai szempontból mérföldkőnek számít ez a szereplés.  "A több százezres látogatottságú szakmai rendezvény, ahol a vendéglátó- és szállodaipar képviselői jelen vannak, kiváló lehetőség arra, hogy a döntéshozók figyelmét Magyarországra mint lehetséges desztinációra irányítsuk" - tette hozzá Simon Péter, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató-helyettese.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület huszonötmillió forint támogatást kapott a Miniszterelnökségtől a versenyen való részvétel feltételeinek biztosítására és a felkészülésre.

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versengést 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. Széll Tamás a márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt.

A séfeknek és csapatuknak legfeljebb 5,5 óra áll rendelkezésükre, hogy az előre meghatározott alapanyagokból elkészített hús- és halmenüjükkel elkápráztassák a nemzetközi zsűrit.

A szabályok alapján tizenkét személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás, hogy egy "kontinentális piacról" kell választani a körethez valót és rögtönözve elkészíteni. Természetesen a magyar csapatnak is három előre kialakított koncepciója van, amelyekből majd a felkínált köretalapanyagok szerint tudja kiválasztani a megvalósíthatót.

A kellékekkel és alapanyagokkal megrakott kamion szombaton indul útnak Lyon felé, Széll Tamás vasárnap utazik Franciaországba.

(Forrás: MTI)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.