Hirdetés

Hirdetés

Pályázattal az őstermelők piacra jutásáért

A mezőgazdasági termelők péntektől 7,8 milliárd forintra pályázhatnak tevékenységük diverzifikálásához, vagyis az agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI-vel.

A közlemény szerint azok a pályázók kaphatnak támogatást, akik éves bruttó árbevétele legfeljebb 2 millió euró - körülbelül 600 millió forint -, illetve 2011-ben a bruttó árbevételük több mint fele mezőgazdasági tevékenységből származott.

A támogatási kérelmeket a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2013. július 2-ig lehet elektronikusan benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Pályázatot az 5000-nél kevesebb lakosú, vagy 100 fő/négyzetkilométernél alacsonyabb népsűrűségű településeken élő, működő őstermelők, illetve mezőgazdasági tevékenységet folytató mikrovállalkozások adhatnak be. A hozzájárulás mértéke 60 százalék, hátrányos helyzetű településeken 65 százalék; egy pályázó legfeljebb 35 millió forintot kaphat.

A támogatás célja, hogy ösztönözze a mezőgazdaságból élők egyéb jövedelemtermelő, gazdálkodói és szolgáltató tevékenységeit, továbbá támogassa a helyben előállított termékek piacra vitelét - hangsúlyozza a VM.

Támogatást lehet kérni többek között könnyűipari fejlesztésekre, új technológiák bemutatására, mintaprojektek létrehozására, kézműves, szabadidős vagy megújuló energiaforrások használatához kapcsolódó tevékenységekre, szakértői, műszaki és kereskedelmi szolgáltatások bevezetésére.

Az intézkedés a szaktárca szerint hozzájárul a mezőgazdaságból élők keresőképességének javításához, valamint olyan agrárágazaton kívüli munkahelyek létrehozásához és megtartásához, amelyek elősegíthetik a vidéki területekről való elvándorlás visszaszorítását és a vidéki életkörülmények javítását.

A VM hozzáfűzi: a mezőgazdasági üzemek mellett kialakuló alternatív tevékenységek ellensúlyozzák a mezőgazdasági termelésből származó bevételek ingadozásait, valamint hasznosítják a szezonálisan rendelkezésre álló munkaerőt. A vidéki területeken ma is megtalálható értékes, élő kézműves hagyományok a régió munkalehetőségeinek, valamint egyedi arculatának megőrzésében egyaránt fontos szerepet játszanak - olvasható a közleményben.

forrás: http://www.vallalkozoinegyed.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.