Hirdetés

Hirdetés

Összetettebb lesz a KAP új rendszere

A mostaninál összetettebb lesz az unió közös agrárpolitikájának (KAP) elméletileg 2014-től bevezetendő új rendszere - mondta a vidékfejlesztési tárca agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén.
Czerván György jelezte: az új rendszerben Magyarország - az előzetes számítások szerint - 2014-2020 között várhatóan mintegy 12,3 milliárd euró agrár- és vidékfejlesztési támogatást vehet igénybe. Ez azt jelenti, hogy a közvetlen támogatások összege 1,9 milliárd euróval nő, míg a vidékfejlesztési támogatások mintegy 400 millió euróval csökkennek. Ez utóbbi támogatás sem lesz kevesebb - tette hozzá -, mert az ország rendelkezésére álló más forrásokból, például a kohéziós alapból kiegészítik.

Megjegyezte ugyanakkor: előreláthatólag az új KAP jövőre - úgy, tűnik finanszírozási okok miatt - nem lép majd életbe, várhatóan 2015-től alkalmazzák majd.A részleteket ismertetve az államtitkár elmondta: az unió új közös agrárpolitikájának vannak minden tagállam számára kötelező és választható, önkéntes elemei. A támogatások feltétele a kölcsönös megfeleltetés intézkedéseinek betartása. Emellett működik majd egy, a tagországok számára kötelező, de a gazdák számára választható elem is, amely a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszere lesz.

Itt a támogatás mértéke 500-1000 euró között lehet. Ez a támogatás minden közvetlen kifizetést helyettesít, egyösszegű támogatásként jár az azt igénybe vevő gazdálkodónak.A közvetlen támogatások új rendszerében minden tagállam számára kötelező lesz az alap, a fiatal gazdák támogatása, valamint az úgynevezett zöld komponens alkalmazása mellett a nemzeti tartalék képzése is. Magyarország a számítások szerint 135-140 eurót kaphat alaptámogatásként egy hektárra, a zöld komponensre pedig hektáronként 78-80 euró juthat. A fiatal gazdák támogatásának finanszírozására a közvetlen kifizetési keretösszeg legfeljebb 2 százaléka költhető.

A nemzeti tartalék képzésére az alaptámogatás felső határának maximum 3 százaléka különíthető el.A tagországok által választható elem lesz a termeléshez kötött támogatás, amelyet Magyarország esetében az éves pénzügyi keret 10 százalékáig használhat fel.

Ez a számítások szerint mintegy 130 millió euró lehet. A szintén választható kategóriába tartozó, természeti hátrányokkal rendelkező területek támogatására az éves nemzeti pénzügyi keret 5 százalékáig használható fel forrás. Az unió a kifizetéseket is maximalizálni szeretné az agráriumban és a vidékfejlesztésben. Ez sávos rendszerű lenne.

A számítások szerint Magyarországon a támogatás-elvonás összesen legfeljebb valamivel több mint 200 gazdaságot érintene, mintegy 11,7 millió euró összegben. Ez a forrás azonban az ország számára nem veszne el, hanem átcsoportosítható volna innovációs célokra.Czerván György külön is kitért rá: a termékpiacok közös szabályozása terén Magyarország nem támogatja a szőlőtelepítési jogok eltörlését 2015-ben, ahogyan a cukorkvóta-rendszer megszüntetését sem. Nem ért egyet Magyarország a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. pilléres - vidékfejlesztési - forrásokból való támogatásával sem.

A tejkvóta rendszer viszont megszűnik, ez az államtitkár szerint már bizonyosra vehető.Amennyiben a pénzügyi keretről nem lesz megállapodás, úgy a közvetlen támogatások új rendszerének bevezetése 2015-re tolódhat. Ez esetben a területalapú támogatási rendszer (SAPS) alkalmazható még 2014-ben Magyarországon - jelezte az államtitkár.
MTI

 

 

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.