Hirdetés

Hirdetés

Óriási tartalékok a magyar gyümölcstermelésben

Óriási tartalékok vannak még a magyar gyümölcstermelésben és -fogyasztásban, a 20-25 évvel ezelőttihez képest ugyanis jelentősen visszaesett a lakosság hazaigyümölcs-fogyasztása – mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Fodor Zoltán, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

Rámutatott: jó lenne, ha 50-60 százalékkal több magyar gyümölcs kerülne az asztalra, de még ekkor is elmaradnák a nyugat-európai, németországi, franciaországi fogyasztási adatoktól. Mindez százezer tonnás nagyságrendet jelentene a termelők számára – hangsúlyozta.

A gyümölcságazat idén ismét nehéz évet zárt, a téli, majd a tavaszi fagykárok főként a csonthéjas termésűeket tizedelték, nyáron pedig a kánikula és a szárazság okozott gondot – hívta fel a figyelmet a szakember. A málna és a szamóca a folyamatos öntözés, a cseresznye és a meggy a fagykárok miatt került többe, hiszen kevesebb termett.

A szakmaközi szervezet idén elsősorban az alma népszerűsítésére helyezte a hangsúlyt. Ez a gyümölcs óriási érték, „nagyon fontosnak tartjuk, hogy a magyar termékeket megismerjék és azt válasszák a fogyasztók” – fogalmazott Fodor Zoltán.

(Forrás: Híradó.hu, Kossuth Rádió)

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.