Hirdetés

Hirdetés

Önfeláldozóan társalgó növények

Forrás: http://www.sokszinuvidek.hu

Földalatti gombahálózaton értekeznek egymással a növények, melyek képesek figyelmeztető jeleket küldeni a többieknek a rájuk telepedő levéltetvekről.

Az Aberdeeni Egyetem, a James Hutton Intézet és a Rothamstedi Kutatóközpont tudósainak meglátása szerint a növények olyan közönséges gombafajta közvetítésével„beszélgetnek”, mint a Mycorrhiza. Ez a gomba a zöld növényeken telepszik meg - azaz rendkívül gyakori -, és a gazdanövény fotószintézisének termékeiből él, cserében pedig hírvivőként szolgál. A kutatók meglátása szerint levéltetű-támadás esetén a növények vegyi jeleket küldve figyelmeztetik társaikat, továbbá olyan vegyületet választanak ki magukból, amely elűzi a tetveket és vonzza a darazsakat, azok meg a levéltetűk természetes pusztítói.

A kutatók földalatti gombahálózattal összekötött és kapcsolat nélküli növényeket vizsgáltak. Arra jutottak, hogy a hálózathoz nem kapcsolódó növények nem riadóztatják társaikat vegyi jelekkel. Mivel korábbi tanulmányok szerint növények képesek a levegőn keresztül is értekezni egymással vészjelző vegyületek kiválasztásával, a brit tudósok a gombahálózattal összekapcsolt növényeket lefedték zsákokkal, így légi kapcsolatuk lehetetlenné vált, csakis a „telegombás” maradt, a figyelmeztetés viszont megtörtént.

John Pickett kutató úgy véli, hogy a mezőgazdaságban hasznosítható tudatosan is a gombahálózat. Elméletileg, ha egy ültevényen egy „önfeláldozó” növény riadóztatja a többit, akkor azoknak idejük lehet felkészülni kártevők támadása ellen – írta az MTI a Yahoo amerikai hírportál tudósítása alapján.

CsatolmányMéret
fuszermajoranna.jpg113.39 KB
Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.