Hirdetés

Hirdetés

Novemberben újabb 10 százalékkal drágulhat a csirkehús

 
 

Novemberben újabb 10 százalék körüli áremelést kívánnak végrehajtani a csirketermékeknél a baromfiipari cégek – közölte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Az árváltoztatásokra a növekvő ágazati költségek ellentételezése miatt van szükség. A baromfitermékek iparági átadásai árai már az elmúlt hetekben is fokozatosan nőttek: szeptemberben 6-7 százalékkal, októberben 5-6 százalékkal drágítottak a cégek.

Az iparág túléléséhez van szükség arra, hogy novemberben újabb 10 százalék körüli mértékben növekedjenek a csirketermékek átadásai árai – hangsúlyozta Csorbai Attila. A drágítást elsősorban az indokolja, hogy drasztikus mértékben emelkedtek a takarmányárak, de a vállalatok egyéb költségei is nőttek. További aggodalomra ad okot, hogy a mai mértékadó becslések a korábbi előrejelzéseknél is gyengébb, 3,6-3,8 millió tonnás idei kukoricatermésről szólnak, és ez tartósan magas szinten tarthatja a takarmány alapanyagok árát. A csirkefeldolgozókhoz hasonló helyzetben van a többi baromfiipari vállalat is, így más baromfitermékek drágulására is számítani lehet – húzta alá a BTT elnöke.
A csirketermékek árai már az elmúlt hetekben is emelkedtek, mivel a cégek szeptemberben 6-7 százalékkal, októberben pedig 5-6 százalékkal növelték átadási áraikat. Az áremelések azért nem egy lépcsősek, mert a baromfiipari társaságok különböző időpontokban folytatják le ártárgyalásaikat a kiskereskedelmi láncokkal, és az egyszeri, nagymértékű drágítást a fogyasztók is nehezen viselnék el. A helyzetre megoldást jelenthetne, ha az alapvető élelmiszereket terhelő ÁFA a jelenlegi 27 százalékról drasztikusan csökkenne, így a fogyasztók nem, vagy csak részben éreznék meg az alapanyagár emelkedésből származó fogyasztói árváltozást – hangsúlyozta Csorbai Attila.

forrás: http://www.agromonitor.hu/

Hirdetés

Változás bejelentése

Ha az adatok nem felelnek meg a valóságnak, jelezd kérlek e-mailben!

 

 

Felelősségi nyilatkozat

A termelőtől.hu a termelő adatlapján található információk valódiságát nem tudja ellenőrizni, ezért felelősséget sem tudunk vállalni az ott leírtakért. A termelőtől.hu nem vállal felelősséget a látogató és a termelő közötti adásvételkor történő esetleges problémákért sem.